Повечето българи и голямата част от политическия елит се държат

...
Повечето българи и голямата част от политическия елит се държат
Коментари Харесай

Как войната на Путин срещу Украйна разкри истинската същност на ГЕРБ-ДПС-БСП


Повечето българи и огромната част от политическия хайлайф се държат по този начин, като че ли в Европа не бушува война. А тя вилнее и към този момент оголва същинските планове на ГЕРБ-ДПС-БСП, които до момента оставаха скрити, написа Евгений Дайнов.

Кадър от антиправителствените митинги през лятото на 2020 година

Не е елементарно в днешния свят да останеш скътан от ветровете в някаква своя си уютна провинцийка. Именно това обаче се пробват да вършат множеството българи и най-малко три-четвърти от техния така наречен политически хайлайф. Живеят и работят, интензивно и на инат, все едно в Европа не бушува война.

А тя бушува. И като всяка огромна война, нейните ветрове проникват на всички места. Всичко обръщат, всичко разместват, издухват непотребното и оголват до тогава скритото. Никой не остава необърнат и неоголен. Това е повода българската политика да е към този момент изоморфна на. Ретроградите вършат това, което вършат и путинци. Нормалните вършат това, което вършат украинците.

Престанаха да прикриват желанията си
Редакцията предлага
Прочетена от този ъгъл, политиката в България от последните седмици престава да бъде необяснима. Напротив – изцяло обяснима е. Ветровете на войната са преподредили и обърнали всичко, издухали са непотребното и оголили основното.

Едно от нещата, които руснаците вършат в последно време, е да престанат да лъжат и да прикриват своите планове. Свърши времето, когато за всеки открит в освободени територии мъртвец на граждански скачаха: „ Боливудска режисура! Труповете мърдат! “. Приемат умерено и даже с известна горделивост новината за всеки новооткрит всеобщ гроб или душегубка, особено оборудвана за изтезание и ликвидиране на цивилни. Престанаха да настояват, че не били удряли цивилни обекти. Напротив – гордеят се, че с бомбардирането на трафопостове и жилищни блокове ще принудят украинците да се съгласят на договаряния. Някои ТВ-пропагандатори се гордеят даже със самия факт на бомбардировките. Както неотдавна показа една възторжена путинистка по съветска телевизия: „ Гледам, по какъв начин падат нашите ракети и бомби върху украинските градове. Та това е прелестна панорама! Прекрасна! Иска ми се да стана на крайници и да аплодирам, като на добър театър и да крещя Бис! Още! ".

По подобен метод и почти по същото време престанаха да прикриват своите планове. В началото беше: „ Ама бюджет да правим… Ама закони да гласуваме за Плана за устойчивост… Ама на хората да помагаме… “. В рамките на няколко часа всичко това се оказа забравено, тъкмо както съветското „ труповете мърдат “. И бе заместено с откровената поръчка: „ Премахваме всякакво машинно гласоподаване, тъй като желаеме всичко да е на хартия и да се брои, както (ни) би трябвало! “. 

Могат да бъдат накарани да забуксуват

Разбира се, с цел да хващат сходни откровения дикиш, съперникът би трябвало да бъде редуциран до ситуацията на не-човек. Руснаците гладко минаха от оповестяването на украинците за „ бандеровци “ и „ нацисти “ към разгласяването им като „ сатанисти, седнали в Киев на трона адов “. У нас, в дискурса на ГЕРБ-ДПС-БСП проевропейските политици минаха от позицията „ нищо не умеят “ към „ крадци и прелюбодейци “, а тия дни – към „ неизкъпани гей наркомани, малоумници и на места по един професор “. Явно е, че откакто съгласно ГЕРБ-ДПС-БСП е позорящо събитие, да си професор е също някакъв срам. 

По-нататък нещата се развиват сходно на войната в Украйна. Голямата мощ ГЕРБ-ДПС-БСП трябваше да смачка по-малките Политическа партия и Демократична България за часове. Не се получи за часове, защото Политическа партия и Демократична България се опънаха и бяха, както казусът с държавното управление на в Украйна, подкрепени от публичното мнение.

Проф. Евгений Дайнов

Оттук нататък са налице изискванията за продължаващо повтаряне на обстановката в. Голямата мощ, зле проведена и последваща тактики отпреди век, може да бъде накарана да забуксува. И да стартира да отстъпва. Малката мощ, Политическа партия и Демократична България, представляваща 21-ви век, би могла да възнамерява и реализира контраатаки, избутващи огромната мощ от към този момент заети позиции.

Тресат се от боязън

Очевидният вид е при дребната, само че жилава мощ, Политическа партия и Демократична България, да каже на главния състезател в огромната мощ, ГЕРБ: „ Нали желаете да ви възприемат като евроатлантици, а не като балкански разбойници и прислужници на Путин? Подкрепяйте в този момент в Народното събрание нашето евроатлантическо държавно управление, без да желаете нищо. И да не забравяме, че Западът – нашите хора – е във война и ще гони непрестанно всички политици, които в миналото някак са помогнали на Путин да приготви нахлуването в Украйна. Като да вземем за пример – … “.

И на терена в Украйна, и тук у нас, сходни тактики работят по една доста елементарна причина. И там, и тук огромната мощ е сътрисана както от боязън, по този начин и от неразбирането, за какво номера, даващи резултат до оня ден, към този момент не дават такива. За да бъде трансфорат този боязън в огромно оттегляне, това, което е належащо, е дребната, само че перспективна мощ, да има задоволително самочувствие да си отиграе ходовете.

* Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР