Повече шансове би имало едно правителство, което включва авторитети, а

...
Повече шансове би имало едно правителство, което включва авторитети, а
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Правителство с авторитети има по-голям шанс

„ Повече шансове би имало едно държавно управление, което включва престижи, а не просто да събере представители от разнообразни партии “. Това сподели в предаването „ Тази заран “ по bTV конституционният арбитър Янаки Стоилов.

Според него е значимо всяка партия да съблюдава главните задължения, които е поела пред гласоподавателите си.

„ Докато не се сложи в диалозите главния въпрос по какъв начин да се сформира държавно управление, обикалянето към други тематики няма да реши казуса. Видяхме, че откакто се стигна до този въпрос, договарянията изгубиха значение. Според мен, до момента в който не бъде пуснат часовникът на първия мандат, няма да разберем докарай желанията на партиите, които водят договарянията “, сподели той.

По думите му множеството партии не желали нови избори, само че не било несъмнено дали са подготвени да поддържат държавно управление.

Янаки Стоилов акцентира, че даването на повече време от страна президента Румен Радев постоянно е било въпрос на преценка. Според него след 6 май би трябвало да се пристъпи към даването на мандата.

„ Вече измина месец след изборите, а напредъка е нищожен. Ситуацията е ексцентрична даже предвид на конституционния модел, само че не е необикновена за последните две години. Въпросът е дали изключението не се трансформира в предписание. Причинна за това е ниското доверие на жителите в политическия развой и към партиите. Повечето от половината жители не избират нито един от предлаганите им разновидности. Това демонстрира, че хората желаят нещо много по-различно, само че партиите не могат да превключат на подобен режим “, съобщи той.

Той изясни, че не е склонен с метода за правосъдната промяна. Причината е, че би трябвало да се тръгне от основата, тъй като в този момент се говорило за решение на съответна задача, а не за цялостна смяна в правосъдната система.

Спорен него би трябвало да се открият същинските причинители на покушението против основния прокурор Иван Гешев, тъй като в случай че това не бъде направено, щяло да се отрази доста тежко върху престижа на правозащитната система.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР