Повече от трима от всеки четирима австралийци смятат, че съюзът

...
Повече от трима от всеки четирима австралийци смятат, че съюзът
Коментари Харесай

Австралийците смятат, че съюзът със САЩ може да ги въвлече във война в Азия

Повече от трима от всеки четирима австралийци считат, че съюзът със Съединени американски щати усилва вероятността Австралия да бъде въвлечена във война в Азия срещу националния интерес, демонстрира ново изследване, заяви в. " Гардиън ".

Годишното изследване на Института Лоуи за външната политика демонстрира, че австралийците са все по-загрижени за възхода на авторитаризма и световната неустойчивост, до момента в който желанията им към демокрацията са достигнали рекордно високо равнище.

Три четвърти от австралийците (74%) споделят, че " демокрацията е за предпочитане пред всеки различен тип ръководство ", което е с девет % повече от 2019 година, съгласно национално представително онлайн и телефонно изследване, извършено през март измежду 2 006 пълнолетни австралийци.

Базираният в Сидни мозъчен концерн съобщи, че разликата сред по-възрастните и по-младите австралийци във връзка с значимостта на демокрацията, която е била забележима в предходни изследвания на Института Лоуи, наподобява „ съвсем е изчезнала ".

Проучването откри мощна поддръжка за съюза със Съединени американски щати, макар че мненията за евентуалните последствия и изгоди се разграничават.

В анкетата от 2022 година 87 % от респондентите са декларирали, че съюзът е " доста значим " или " много значим " за сигурността на Австралия, което съставлява нарастване с девет % спрямо предходната година.

Но 77% са съгласни с това изказване: " Съюзът на Австралия със Съединените щати усилва вероятността Австралия да бъде въвлечена във война в Азия, която не би била в полза на Австралия " - с осем % повече от 2019 година

Около три четвърти считат, че Съединени американски щати „ биха пристигнали в отбрана на Австралия, в случай че тя бъде застрашена ".

Влезлият в действие преди 70 години съюз АНЗЮС не подсигурява категорично, че Съединени американски щати ще се притекат на помощ на Австралия в такава обстановка, а вместо това дава обещание съвещания.

Всяка от страните „ признава, че въоръжено нахлуване в Тихоокеанския район против която и да е от страните би било рисково за нейния личен мир и сигурност, и заявява, че ще предприеме дейности за посрещане на общата заплаха в сходство със своите конституционни процедури ", напомня " Гардиън ".

Проучването на Института Лоуи откри, че 64% от интервюираните считат, че съюзническите връзки със Съединени американски щати " вършат Австралия по-сигурна от нахлуване или напън от страна на Китай " - с осем % повече спрямо 2019 година

Малко болшинство от австралийците (51%) считат, че Австралия би трябвало да остане неутрална при положение на боен спор сред Китай и Съединени американски щати, което е с шест % по-малко от предходната година. Четиридесет и шест % декларират, че Австралия би трябвало да поддържа Съединени американски щати в такава война, което е с пет пункта повече, а 1 % - че би трябвало да поддържа Китай.

Институтът Лоуи съобщи, че е открил „ разлика сред поколенията " по този въпрос: към 55 % от хората на възраст над 45 години са декларирали, че Австралия би трябвало да поддържа Съединените щати, до момента в който единствено 36 % от хората на възраст 18-44 години са съгласни с този метод.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР