Повече от тридесет европейски депутати подписаха документ, представен в понеделник

...
Повече от тридесет европейски депутати подписаха документ, представен в понеделник
Коментари Харесай

ЕС предприема действия за защита на дистанционно работещите

Повече от тридесет европейски депутати подписаха документ, показан в понеделник (3 юли), който да поддържа чиновниците в фирмите, работещи отдалечено или хибридно. Идеята на законодателите е да се осигури задължителен достъп до работни пространства, да се забрани следенето на компютрите на чиновниците в домовете им и да да бъдат защитени от опцията да изпращат или дават отговор на имейли отвън работно време.

Предложението е създадено и показано от „ Алианс за бъдещето на работната мощ “ (Future Workforce Alliance), в който взимат присъединяване политици, бизнес водачи и учени, фокусирани върху промени в политиката в отговор на цифровата промяна на работната среда. Тяхната цел е да дефинират и дадат насоки на организациите и фирмите в Европейски Съюз, работещи отдалечено и хибридно, с цел да се сътвори правна формулировка за това какво съставлява „ здравословна връзка с технологиите на работното място “ за чиновниците, които работят от у дома или на други отдалечени места.

Работата от разстояние, хибридните модели и гъвкавите връзки сред работата и персоналния живот са добавена стойност за нашата стопанска система, бизнес и чиновници “, сподели Драгош Пислару, ръководител на Комисията по претовареност и обществените въпроси към Европейския парламент. „ Този метод на работа не трябва да се реализират за сметка на хората и размитите граници сред персоналния и професионалния им живот, възходящите равнища на „ прегаряне “ и самотност при отдалечената работа. “

Хартата се основава на предлагането на Европейски Съюз за „ право на спиране на връзката “ и даване на законни права на чиновниците да изключват обвързваните с работата задания и електронната връзка отвън работното време.

Според Бен Маркс, съосновател на „ Алианса за бъдещето на работната мощ “, политиката, която към този момент се ползва в няколко страни членки на Европейски Съюз, като Франция, Испания и Белгия, е подкрепена от болшинството в Европейския парламент и може да стане закон до края на тази година.

Засиленият фокус на Европейски Съюз върху правата на отдалечените чиновници идва в миг, когато водачите са мощно обезпокоени за продуктивността и загубата на връзка с членовете на фирмите, които работят отдалечено. В същото време чиновниците са решени да запазят гъвкавостта си, макар че някои от тях се усещат все по-самотни вкъщи. Нараства и загрижеността за утежняване на менталното им здраве, защото организациите към момента не могат да намерят верния баланс сред работата и персоналния живота на хората, работещи хибридно.

Честно казано, нямам доверие, че би трябвало да прекаляваме с регулациите, просто желая да проучим дружно с частния бранш доколко можем да разчитаме на саморегулация “, добави още Пислару.

" Частният бранш е много самодеен ", сподели още той и добави, че някои компании към този момент са почнали да оферират кодекси за държание и вътрешни правила, които са и източник на ентусиазъм за законодателите в Европейски Съюз.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР