Повече от сто години генетиците изследват ДНК, но са проникнали

...
Повече от сто години генетиците изследват ДНК, но са проникнали
Коментари Харесай

Хора с две ДНК

Повече от 100 години генетиците изследват ДНК, само че са проникнали в дребна част от нейните секрети. Една от тях е химеризмът , само че съгласно експерти броят им е по-голям. Хората въобще не допускат, че са носители на две ДНК, до момента в който не го схванат при изключителни условия.

Химеризмът се получава при присаждане на костен мозък-налага го животозастрашаващо заболяване, поради което лекарите би трябвало преднамерено да трансфорат пациента в фантазия и да накарат присадените кафези да проработят като свои.

Tерминът “химеризъм ” е заимстван от гръцката митология. Химера е изверг с тяло на коза, глава на лъв и змийска опашка. И родителите й не били образец за нормалност: полужената-полузмия Eхидна и великанът Тифон. Първото изложение на химеризъм създание, с хетерогенен генетичен материал, дал през 1907 година гер- манският ботаник Ханс Винклер.

Той нарекъл химери растения, получени вследствие на присаждане на два разнообразни типа. През 1984 година е основано първото съчленено животно само че овца и коза, рожба на четирима родители. Част от клетките му съдържали овчи геном, другата -кози. При растенията химеризмът е разследване от разновидности или естествено присаждане -ашладисване, когато клони от едно растение се “вмъкват ” в ствола на друго.

Подобни опити са осъществявани с научна цел-сливи без костилки, дюли с мирис на ананас и други сходни, наричани от природозащитниците “зелени франкенщайновци ”.

При млекопитаещите естественият химеризъм се получава при обединение на две яйцеклетки, всяка от които е оплодена от собствен сперматозоид. Друг вид е разказан при близнаци или когато клетките на ембриона проникват в кръвоносната система на майката и остават да се развиват в тъканите й.

Имунните кафези на ембриона могат да оказват помощ на майката да се излекува от ревматоиден артрит или  да оказват помощ на сърцето да се оправи със сърдечна непълнота.

В противоположния вид майчините кафези могат да обхванат през плацентата в ембриона. Тогава също има опция за повишение на имунитета на ембриона, заздравен от майчиния. Но има и риск ембрионът да получи от майката генетични болести.

Сливане на зародиши

Американката Лидия Феърчайлд подала документи за доказване на бащинството на мъж, от който родила две деца. ДНК- анализът удостоверил бащинството на мъжа, само че не и на Лидия. Оказало се, че тя не е майка на децата си. 

Първото съмнение било, че повода може да е присаждане на орган или преливане на кръв, само че нито при Лидия, нито при децата имало такива интервенции.

Властите обвинили Лидия в машинация и я очаквали съществени неприятности, само че ситуацията избавил юристът й. Представил пред съда публикация от здравно списание за 52-годишната учителка от Бостън Карън Кигън, на която се наложило трансплантация на бъбрек.

И тримата й синове били съгласни да станат донори, само че генетичният разбор посочил, че двама от тях нямат родствена връзка с майка си.

Изследванията разкрили любопитни подробности- Карън имала сестра-близначка, която на ранна фаза от ембрионалното си развиване, се сляла със зародиша на Карън.

Така учителката се трансформирала в химера-  същество,в чийто организъм участват -без да си пречат взаимно, тъкани с разнообразни ДНК .

Случаят с Лидия бил еднакъв. Освен това, анализът на косите й разкрил, че космите от слепоочията и от темето са с друг набор от гени.

Случаят с Мул е удостоверение на една от най-характерните аргументи за появяването на химеризъм – сливането на яйцеклетките на разнояйчни близнаци в утробата, при което се ражда едно дете, носещо гени и от другия близнак.

Самата тя се дефинира по този начин: „ Мога да кажа, че аз съм моята близначка. Лекарите споделят за мен, че имам два комплекта генетичен състав, два набора имунни и кръвни кафези, дружно с други необикновени физически качества. Те считат, че тялото ми реагира на ДНК и на клетките на моята близначка като на непозната материя. Поради този факт имам компрометирана имунна система, която ми предизвиква доста автоимунни здравословни проблеми. Също по този начин имам сензитивност към храни, медикаменти, добавки, бижута, ухапвания от инсекти и така нататък Това не значи, че всички химери имат здравословни, автоимунни проблеми или някаква изразена сензитивност. Считам, че най-интересният аспект на положението ми е тялото ми. Знам, че другата, по-цветна пигментация е генетичният състав на моята близначка. Вижда се постоянно, само че може да стане повече или по-малко забележима, когато температурата на тялото ми се трансформира ”.

Към днешна дата, съгласно разнообразни източници, са документирани единствено сред 30 и 100 случая на хора химери. С напредъка на генетиката и развиването на генетичните проби обаче е допустимо известните случаи на химеризъм да стават от ден на ден.

 

 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР