Изборите за Европейски парламент приключиха във всички страни от ЕС

...
Изборите за Европейски парламент приключиха във всички страни от ЕС
Коментари Харесай

Официални резултати след края на евровота в страните от ЕС

Изборите за Европейски парламент завършиха във всички страни от Европейски Съюз и откакто оповестиха данни от екзитпол, специфичните пратеници на Българска телеграфна агенция предават публични резултати.

Историческа победа за Австрийската партия на свободата с 25,5 % - това е изводът след оповестените дефинитивни резултати от изборите за Европейски парламент в Австрия.

Според последните данни, оповестени от Европейския парламент, победител на евровота в Белгия е крайнодясната партия " Вламс беланг " ( " Фламандски интерес " ) с 13,92% от гласовете.

В България при обработени 35,69% протоколи на секционните изборни комисии (СИК) в районните изборни комисии (РИК) резултатите са: ГЕРБ-СДС - 23, 31 %; ПП-ДБ - 15,41%; " Възраждане " - 14,91%; Движение за права и свободи – 11,33% " ; " Българска социалистическа партия за България “ - 7,15%; Има Такъв Народ – 6,59 %; " Величие " - 4,39%.

Консервативният блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) печели изборите за Европейски парламент в Германия с 30 % от гласовете, а " Алтернатива за Германия " остава втора с 15,9 % поддръжка, сочат предварителни публични резултати, оповестени към 06:30 ч тази заран локално време. Резултатите се сочат от анализатори като голям крах за държавното управление на Олаф Шолц, като за неговата Германска социалдемократическа партия това е най-лошият резултат при избори на федерално ниво от 1949 година

Цели осем гръцки партии ще излъчат евродепутати, демонстрират междинните резултати при преброени 97,71 % от подадените гласове на изборите за Европейски парламент в Гърция в неделя.

В Дания Социалистическата национална партия нанесе първо проваляне на ръководещата Датска социалдемократическа партия от 2019 година, откакто получи поддръжката на 17.43% от гласоподавателите в страната на европейските избори през вчерашния ден, сочат окончателните данни след цялостното броене на гласовете. Изборите се оказват исторически, защото означават най-ниската поддръжка, която Датската социалдемократическа партия е получава в миналото на европейски избор - 15.6%. 

Партия " Отечество " печели изборите за Европарламент в Естония. Заедно със Социалдемократическата партия получават два мандата. В идващия европарламент с мандат 2024-2029 година по едно място получават Партията за промяна на Естония, Партията на центъра и Естонската консервативна национална партия. Това сочат предварителни резултати от вота на Национална изборна комисия в страната. 

Все още няма данни от Ирландия за разпределението на полагащите й се места в Европейския парламент.

Според предварителни данни, с 34,2% от поддръжката на гласоподавателите, дясната Народна партия е получила най-вече гласове на изборите за Европейски парламент в Испания .

Шест партии от Италия ще влязат в Екологичен потенциал, сочат частични резултати. Партията на министър-председателката Джорджа Мелони " Италиански братя " води с 28,81 % от гласовете. Демократическата партия на Ели Шлайн е втора с 24,03%.

Противно на социологическите изследвания ръководещата партия " Ново единение " завоюва изборите за Европейски парламент в Латвия . 52-годишният Валдис Домбровскис, лидер на листата й, е получил 91 873 плюсчета против своето име в хартиените бюлетини, с които гласоподаваха 33,82 % (по окончателните данни на ЦИК) от популацията на Латвия. 

Консерваторите от Отечествен съюз - Литовски християндемократи завоюваха изборите за Европейски парламент в Литва, сочат резултатите от преброяването във всички 1895 секции в страната, оповестени към 02:00 часа след среднощ (и българско време) на 10 юни.

Пет партии от Люксембург ще бъдат показани със свои депутати в новия Европейски парламент. Управляващата Християнсоциална национална партия (ХСНП) печели две места. Това демонстрират окончателните резултати от изборите в страната, където няма екзитпол.

Евроизборите в Малта донесоха изненадващи резултати. Противно на всички социологически изследвания, които залагаха на победа с разлика от най-малко 10 на 100 за Лейбъристката партия, ръководещата групировка изпреварва със напълно малко главната опозиционна мощ - Националистическата партия. При към 73 на 100 изборна интензивност Лейбъристката партия е получила 45,26 % от гласовете, а Националистическата партия - 42,02 на 100, за другите партии и самостоятелни претенденти са дали гласа си общо 12,72 на 100. 

Проевропейските " Зелени леви " - Партията на труда в Нидерландия завоюваха най-вече места – осем от общо 31-те, които ще има Нидерландия в новия Европейски парламент. Това сочат оповестените цялостни планирани резултати по телевизия Ен О Ес (NOS) в 23 часа локално време.
Социалистическата партия на Португалия и десният Демократичен съюз получават по 7 евродепутатски места от квотата на страната в Европейския парламент, демонстрират предварителни оценки, оповестени на уеб страницата на европейската институция.
Официалните резултати в Словакия сочат, че победител на изборите е главната опозиционна мощ " Прогресивна Словакия " с 27,81% от гласовете на гласоподавателите. Тя ще има шестима евродепутати, измежду които е Луция Яр, от която тази седмица Българска телеграфна агенция взе изявление.
Победа за десните на евровота в Словения - най-вече места предстоящо печелят Словенската демократична партия (СДП) и " Движение Свобода " (ДС), съгласно частични резултати на Държавната изборна комисия.

Управляващата партия ФИДЕС води на изборите за Екологичен потенциал в Унгария с резултат от 43,7 на 100 от гласовете, заяви Националната изборна комисия в Будапеща. Водач на листата е Тамаш Дойч, който бе евродепутат в досегашния Екологичен потенциал.

Левицата във Финландия изненада със мощен избирателен резултат, превъзхождащ прогнозите на анализаторите и изследванията. Това сочат първите предварителни резултати на финландското министерството на правораздаването в страната при 100 % обработени бюлетини, оповестени от правосъдно ведомство.

В Чехия първата политическа мощ на изборите за представители на Европейски парламент е АНО (АНО) с 26,14 на 100 от гласовете при изборна интензивност от 36,46 на 100, което е най-високото й равнище до момента, откогато страната е член на Европейски Съюз от 2004 година, оповестиха от статистическата работа на страната (CZSO).

Според първите резултати от предварителното броене на гласовете за европейските избори в Швеция , оповестени от изборната комисия на страната, Шведската социалдемократическа работническа партия (ШСРП) печели с 25,1% от гласовете и получава 5 от общо двадесет и едното депутатски места в идващия състав на законодателния орган на Европейски Съюз.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР