Проевропейските центристки партии се представиха добре като цяло в в

...
Проевропейските центристки партии се представиха добре като цяло в в
Коментари Харесай

В източните страни членки на ЕС се наблюдава силно представяне на центристките партии

Проевропейските центристки партии се показаха добре като цяло в в Централна и Източна Европа на изборите за Европейски парламент в неделя, сочат частичните резултати и екзитполовете, противоположно на наклонността в други елементи на континента, където крайнодесните набират скорост.

В Полша , най-големия източен член на Европейския съюз, центристката Гражданска коалиция (ГК) на министър-председателя Доналд Туск се обрисува като победител на европейския избор в неделя, демонстрираха екзитполовете, с което направи стъпка към одобряването си като преобладаваща мощ в Полша след акция, в която доминираха опасенията за сигурността.

В Унгария националистическата партия " Фидес “ на министър-председателя Виктор Орбан се класира преди всичко, само че означи най-лошия си резултат на национални или на европейски избори от близо две десетилетия, до момента в който в това време набъбна поддръжката за проевропейската партия " Тиса “, която се управлява от новото име в политиката Петер Мадяр.

" Ние показахме, че нашият избор, нашите старания имат доста по-широко измерение, в сравнение с единствено нашите национални въпроси... ние показахме, че сме фар на вярата за Европа ", съобщи Туск след оповестяването на резултатите от екзитпола.
" Управляващите в Германия нямат причина да са щастливи, а тези във Франция имат съображение за трагична горест ", сподели Туск, добавяйки: " От огромните страни Полша сподели, че демокрацията победи тук ".
СИГУРНОСТ

В изискванията на вилнееща война в Украйна и мигрантска рецесия на границата с Беларус, Туск дефинира гласуването в Полша като избор сред несъмнено бъдеще в страна в сърцето на Европейски Съюз или по-опасно и рисковано, в случай че беше спечелила националистическата партия " Право и правдивост “ (ПиС), известна с споровете си с Брюксел.

Според екзитпола на IPSOS Градска канализация е спечелила 38,2 % от гласовете, пред ПиС с 33,9 %, което би означавало края на десетилетната серия от първи места на изборите за ПиС.

В Унгария частичните резултати демонстрираха, че " Фидес " е получила 43,8 % от гласовете,  а " Тиса " на Maдяр 31 %.
Мадяр влезе в унгарската политика по-рано тази година, обещавайки да изкорени корупцията и да съживи демократичния надзор и салда, които съгласно критиците са били разрушени при ръководството на Орбан.

В Румъния ръководещата коалиция на левите социалдемократи (СДП) и дясноцентристките либерали (НЛП) завоюва 54% от гласовете на изборите за Европейски парламент, на които те участваха с общи листи, демонстрира екзитпол.

Според екзитполовете Aлиансът за единение на румънците (АЕР), крайнодясна група, която беше учредена преди пет години и която се опълчва на миграцията и военната помощ за Украйна, се подрежда на второ място в европейския избор с 14% от гласовете. 

" Прогресивна Словакия " , демократична, прозападна съпротива в Словакия, победи " Посока-Социална народна власт ", най-голямата партия в ляво-националистическото държавно управление, ръководено от министър-председателя Роберт Фицо, който предишния месец оцеля след опит за ликвидиране.

В Чехия популистката опозиционна партия АНО победи дясноцентристката група СПОЛУ, която управлява държавното управление.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР