Повече от половината работодатели предвиждат увеличение на заплатите през 2018

...
Повече от половината работодатели предвиждат увеличение на заплатите през 2018
Коментари Харесай

Половината работодатели планирали вдигане на заплатите

Повече от половината работодатели плануват нарастване на заплатите през 2018 година. Това сподели ръководителят на Българската търговско-промишлена палата (БТТП) Цветан Симеонов.

"Повече от половината работодатели - 51 на 100, плануват нарастване на заплатите. 17% от хората, ръководещи компании, нямат опция за това. А 2% от компаниите ще понижат заплатите на своите чиновници ", изясни той пред Нова телевизия. "Космически заплати е доста оптимистично, тъй като няма да е галактически нито растежът на стопанската система, нито растежът на обособените предприятия ", разяснява ръководителят на БТПП.

Най-сериозен растеж на заплатите ще има в секторите индустрия, IT и телекомуникации, недвижими парцели и търговия.

Според изследването на БТПП по-голямата част от бизнеса - 79 %, планува възнагражденията следващата година да набъбнат с до 10 на 100. "Скромно от позиция на служащите е покачването, което плануват преобладаващата част от компаниите, само че това е сносно на фона на това, че през идната година не се чака сериозна инфлация ", сподели Симеонов и изясни, че хората ще усетят това покачване по джоба си.

Между 10 и 20 на 100 от компаниите споделят планове за нарастване на заплатите с до 20 на 100, а едвам 1 на 100 от бизнеса счита да вдигне възнагражденията на чиновниците си с повече от 20 на 100.

От проучването излиза наяве още, че над 38 на 100 от компаниите имат желание да наемат хора, а близо 6 на 100 - да редуцират служащи. Сред секторите, в които ще се търсят фрагменти, са ИТ и аутсорсинг бранша, производството на автомобилни елементи, производството на железни произведения, производството на оптика и компютърна техника. Симеонов изясни, че това са все браншове, които имат добър имидж в чужбина и вложители, които към този момент развиват бизнес у нас, считат да го разширят.

Очаква се следващата година измежду най-търсените специалности да са програмистите и хората, занимаващи се с поддръжка на софтуерни системи. Сред търсените фрагменти ще попаднат и сервитьори, готвачи и обслужващ личен състав за потребностите на туризма, общи служащи в строителството, както и интернационалните водачи.

Според изследването на БТТП 68% от компаниите плануват да раздадат бонуси за идните празници, 20 на 100 от работодателите ще оставят чиновниците си без коледен тласък, а 17% още не са решили дали ще имат опция. 87 на 100 от компаниите плануват да дадат коледни бонуси в размер до 500 лв., 9 на 100 - сред 500 и 1000 лв., а 4 % над 1000 лв..

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР