Повече от половината европейски зимни курорти ще се сблъскат с

...
Повече от половината европейски зимни курорти ще се сблъскат с
Коментари Харесай

Глобалното затопляне стигна до алпийските курорти. Къде е снегът


Повече от половината европейски зимни курорти ще се сблъскат с проблеми поради изменението на климата. Повишаване на температурите с два до четири градуса би довело до доста висок риск от незадоволителна снежна завивка. Оръдията за сняг могат да се окажат избавление, само че не на всички места, оповестява Българска национална телевизия.

Липсата на сняг оголи огромна част от планинските върхове тази зима и се трансформира в образец за последствията от климатичните промени. Ски курортите на остарелия континент са повече от 2000 и 80% от тях одобряват над един милион гости годишно.
-->
Според европейско изследване половината от тях биха били застрашени без неестествен сняг, само че той не може да бъде употребен на всички места. Общо стопляне от четири градуса би довело до доста висок риск от незадоволителна за зимен туризъм снежна завивка, а при лимитирано стопляне до 1,5 градуса единствено 32% от ски зоните в Европа биха били в заплаха.

Лионел Фонтаназ, швейцарски метеоролог: " Правенето на неестествен сняг изисква доста вода и потреблението на прекалено много електричество. Имаме потребност от хора, които са експерти в тази област, с цел да усъвършенстваме производството на сняг. Това е належащо, с цел да задоволим потребностите си и да понижим оптимално финансовите разноски ".

Зимните спортове са активност с високи излъчвания на въглероден диоксид, основно заради пътуването и настаняването на потребителите. Изкуственият сняг съставлява единствено дребна част от тях, само че води до възходяща потребност от запаси. Зимният туризъм е значим съставен елемент от стопанската система на Европа и е мощно уязвим от стоплянето на планетата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР