Повече от хиляда украинци се събраха на мирен протест в

...
Повече от хиляда украинци се събраха на мирен протест в
Коментари Харесай

Украинци на протест срещу преместването им в държавни бази

Повече от хиляда украинци се събраха на кротичък митинг в Приморско против решението на страната да ги реалокира в държавни и общински бази. Бежанците от войната приготвят и петиция с искане към българското държавно управление и европейската комисия.

Само в Приморско и Китен са настанени малко над три хиляди украинци в общо 35 бази и дребни фамилни хотелчета. Всичките те упорстват страната да преразгледа решението си, а парите планувани за преместването им в бази да бъдат разпределени за хотелиерите.

 
Имаме информация, че те не са пригодени за живеене през зимата. Ние към този момент сме привикнали тук, децата към този момент вървят на градина, вървят на учебно заведение, ние се записахме за персонален доктор, знаем всичко в региона, къде са ситуирани магазините и желаеме да останем в тези хотели, в които в този момент живеем. 
Марина Харужа
Ние към този момент се натъкнахме на този проблем лятото, че нямаше топла вода в тези държавни бази, храненето не беше съобразено изобщо с децата и се наложи майките да бъдат принудени да търсят пари да изхранват децата си. Обръщаха се към доброволческите организации. 
Марина Ковалец
Подготвяме петиция до министерския съвет на България и за Европейската комисия и молим управляващите в България да преразгледат своето решение поради програмата за пребиваването на украинските бежанци на тези условия в хотелите от междинна и ниска категория.
Ирина

Хотелиерите са безапелационни, че сумата от 15 лв. за украинец е извънредно незадоволителна за зимния сезон, само че смятат че държавните бази ще излязат по-скъпо.

 
В нашия хотел примерно има 100 индивида сега настанени, седем или осем индивида работят да ги обслужват. Като работи цялата ни фамилия, аз жена ми, сина ми, работим по 12 часа от заран до вечер. В една държавна база допускам че за същите тези 100 индивида ще би трябвало да работят 15 или 16 индивида. Знаете че за пазаруването на артикули ще би трябвало да е обвързвано с някакви процедури, които при всяко състояние ще оскъпят целия този развой. 
Михаил Зегов - хотелиер
В България хотелиерите се приготвиха за зимния сезон. закупиха топли одеяла, закупиха спомагателни печки и климатици, а това го няма с днешна дата в държавните бази. Там има плесен, мухъл и просто зимата е невероятно да се живее с дребни деца. 
Виктория Ликвиченко

Мирният митинг продължи няколко часа пред общината в Приморско, като украинците се приготвят за още демонстрации, в случай че не бъдат чути.

Елена Танева, Euronews Bulgaria, Приморско.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР