Повече от четвърт век във всяко издание на предаването Алегро

...
Повече от четвърт век във всяко издание на предаването Алегро
Коментари Харесай

Спомен за обоиста Георги Теодосиев

Повече от четвърт век във всяко издание на предаването „ Алегро виваче “ напомням на нашите слушатели забравени български музиканти от предишното и установявам, че доста рядко съм говорила за нашите превъзходни реализатори на духови принадлежности. Спомням си, че през 50-те години, когато започнах да навестявам постоянно симфонични концерти, Софийската филхармония имаше невероятна група дървени духови принадлежности. Спомням си флейтиста Иван Бончев, обоиста Георги Теодосиев, кларинетистите Кирил Димитриев и Сава Димитров, фаготиста Кирил Коцев - и това са единствено водачите на групите. Какви прелестни музиканти бяха, по какъв начин темброво се сливаха в една превъзходна мелодичност, какъв брой артистични бяха в своите изяви.

Имаме мотив да си спомним за обоиста Георги Теодосиев - на 7 април 1921 година означаваме 100-годишнината от неговото рождение. Близо 20 години той е солист на Софийската филхармония, само че при започване на 60-те години отпътува да работи  в чужбина и ненадейно си отива от света на 49-годишна възраст през 1970 година

Роден в Хасково, Георги Теодосиев учи обой при локалния капелмайстор Борислав Благоев, а евентуално и при вуйчо си Сава Панев - обоист в Царския симфоничен оркестър. Следва в Държавната музикална академия, в класа на доктор Спасов - персона, за която би трябвало да се приказва и която не би трябвало да бъде забравена. После се образова при проф. Христо Петков, а камерно музика учи при проф. Никола Стефанов.

На Първото общобългарско съревнование за артисти и инструменталисти през 1948 година Теодосиев е награден и това дава подтик на кариерата му като концертиращ инструменталист, макар че още като студент той става солист на Царския симфоничен оркестър (по-късно прераснал в Софийска филхармония). По негова самодейност е основан Филхармоничният духов квинтет, в който вземат участие водачите на групите в оркестъра. С този състав изнасят доста концерти в цялата страна. Сслед това е основана и нова групировка - Български духов квинтет, в който вземат участие Борис Стоянов - флейта, Геори Теодосиев - обой, Сава Димитров - кларинет, Марко Минев - фагот и Христо Хараламбов - валдхорна - доста влиятелен състав с преставителни изяви.

Теодосиев е бил солист и на всички симфонични оркестри в страната. Все отново най-впечатляващи са били неговите изяви със Софийската филхармония. Неслучайно видни диригенти като Абендрот и Бонгарц при гастролите си в София незабавно обръщат внимание точно на солиста обоист и го канят за оркестрант в огромни оркестри на Германия като Дрезденската филхармония, да вземем за пример. Уви, тогаващните управляващи не му дават тази опция за професионална изява. Интересен факт е, че при повторното посещение на Абендрот в България той особено донася една кантата от Йохан Себастиан Бах за сопран и обой, имайки поради опциите на Теодосиев - и осъществяването е ослепително. Чак след 6 години, когато диригентът на Белградската филхармония Живоин Здравкович е впечатлен от качествата на обоиста и го кани за солистична изява в Белгард, а по-късно и за солист оркестрант на Симфоничния оркестър на град Кайро в Египет, където той е основен диригент, властимащите разрешават на Теодосиев да замине. В Кайро цели 7 години той жъне триумфи като обоист и продължава дейната си активност като камерен реализатор.

Георги Теодосиев има и дарбата да преподава - постоянно обграден от млади музиканти, които го търсят, с цел да споделя обилно скъпия си опит. Но и в тази активност той има усложнения – позволен е да преподава единствено във Филхармония „ Пионер “. Независимо от всички създавани в тези времена спънки, доста от обоистите от идващите генерации дължат част от триумфите си точно на своя „ нещатен “ преподавател.

Георги Теодосиев е роден музикант - от тези, на които природата е дала всичко. Той носи музиката в себе си и я подарява на всички.

Изпълнение на Георги Теодосиев като солист в Концерт за обой №3 от Хендел можете да чуете в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР