Повече от четири месеца се бави съгласувателното становище от Националния

...
Повече от четири месеца се бави съгласувателното становище от Националния
Коментари Харесай

Четиримесечно забавяне на становище от НИНКН спъва работата по проекта за Небет тепе

Повече от четири месеца се бави съгласувателното мнение от Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) за обект " По крепостните стени на Филипопол “, поради което не може да се издаде позволение за градеж и да започва работата по плана. Това съобщи заместник-кметът по строителство.

Документите са входирани в НИНКН за мнение още на 23 август 2021 година. На 13 декември са изпратени писма до министъра на културата и до шефа на НИНКН, с цел да се ревизира за какво се бави процедурата. В първия работен ден на 2022-а година от културното министерство е получен отговор, според който институтът би трябвало да даде мнението си в седемдневен период.

" Това закъснение става към този момент притеснително, защото обектът би трябвало да бъде приключен до края на 2023 година. Работим по този план повече от две години – през цялото време на мандата. Има определен реализатор в лицето на консорциум " Филипопол 2020 “, има направен механически план, изтеглен е заем за съфинансиране в размер на 2 милиона лв. от страна на Община Пловдив, само че без съгласувателно мнение от НИНКН не може да започват същинските строително-монтажни действия “, разяснява.

Той добави, че в случай че се получи до седмица мнението на Института за недвижимо културно завещание, до края на януари всички документи ще са набавени и строителните и реставрационни действия могат да започват.

Проект " По крепостните стени на Филипопол “ е на обща стойност 8 009 425, 66 лв. с Данък добавена стойност, като малко над 6 милиона лв. е безвъзмездното финансиране по Оперативна програма “Регионално развитие”, а Община Пловдив съфинасира плана с 2 милиона лв., за което изтегли нисколихвен заем от Фонд за устойчиви градове (ФУГ).

По плана би трябвало да бъде осъществена реституция, консервация и експониране на археологическите разкопки на Небет тепе, реституция, консервация и експониране на " Източната врата “ на Филипопол, реорганизация на техническата инфраструктура на Небет тепе, както и преустрояване на двете най-близки къщи до археологическия обект, в които ще се обособят Информационен център и санитарни пространства, в това число и за хора в неравностойно състояние.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР