Повече от 1 милион годишно. Толкова събира училищното настоятелство на

...
Повече от 1 милион годишно. Толкова събира училищното настоятелство на
Коментари Харесай

Къде отиват парите за учениците на СМГ?

Повече от 1 милион годишно. Толкова събира учебното настоятелство на Столичната математическа гимназия (СМГ). Парите идват от платени курсове, предава Нова телевизия.

Само няколко души от това настоятелство обаче знаят къде отиват и защо се употребяват парите. Останалите членове на настоятелство се притесняват, че за последните 4 години са изчезнали най-малко 400 000 лв..

Най-добрият тим по математика в света се завърна от Олимпиада във Филипините преди броени дни. Шампионите са възпитаници на Софийската математическа гимназия. За да могат дребните ни очаквания да се развиват и да печелят награди, финансово оказва помощ учебното настоятелство. Или най-малко по този начин би трябвало.

Курсовете по математика в СМГ са едни от най-хубавите в страната. След като се заплати на преподавателите и се покрият настоящите разноски, какво се случва с останалата част от този един милион лв., никои, с изключение на управлението, не знае. Дори родителите. Станали редови членове на настоятелството единствено, с цел да схванат крадат ли се парите на техните деца.

Владимир Ненчев е някогашен шеф на гимназията. Ръководил я в продължение на 15 години. Негова била и концепцията за съботно-неделните курсове по математика. Разликата сред учебното настоятелство тогава и в този момент обаче била огромна. Обяснява, че за четирите години от активността на настоящето настоятелството нямало даже доклад.

" Черни каси ". Така неотдавна министърът на образованието Красимир Вълчев назова част от учебните настоятелства.

И защото даже министърът не може да управлява учебните настоятелства, ще отнеме част от функционалностите им. От идната седмица с платените курсове към СМГ ще се разпорежда учебното заведение, а не настоятелството.

Междувременно, управлението на настоятелството на СМГ кара втория си 4-годишен мандат. По думи на останалите членове, на събранията управлението променяло дневния ред. Така, всеки опит да бъде заменено, удряло на камък. Разказват и за по този начин наречените математически боеве. Провеждат се в края на всяко лято в Созопол. За сметка на родителите.

И до момента в който се опитваме да разберем следи ли изобщо някой активността на настоятелството, търсим самото управление. Оказаха се неоткриваеми.

Председателят Искра Спасова не подвигна телефона си в продължение на дни. Нито пък отговори на известията ни.

Свързахме се само с Румяна Караджова и Петя Тодорова. И двете учителки от управлението изрично отхвърлиха коментар. В всекидневен диалог обаче, Петя Тодорова призна, че нарушавания може и да са позволили, тъй като не познавали закона, само че всичко било „ в полза на децата ".

Според Румяна Караджова пък, пояснение дължали единствено на управляващите - нито на родителите, нито на медиите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР