Потребителският сектор в Китай изпадна в дефлация и фабричните цени

...
Потребителският сектор в Китай изпадна в дефлация и фабричните цени
Коментари Харесай

Китай пое към дефлация през юли, стимулите за възстановяване се провалят

Потребителският бранш в Китай изпадна в дефлация и фабричните цени продължиха да падат през юли. Това стана в миг, когато втората по величина стопанска система в света се бореше да съживи търсенето, а натискът върху управляващите да провиснал повече директни тласъци се усилваше, заяви Ройтерс.

Анализаторите се безпокоят, че Китай навлиза в епоха на доста по-бавен стопански напредък, сходен на интервала на " изгубените десетилетия "  на Япония през 90-те години, когато потребителските цени и заплатите бяха стагнирани за цяло едно потомство. Икономическото възстановяване на Китай след пандемията се забави след бурно начало през първото тримесечие, защото търсенето в страната и чужбина отслабна и вълната от политики в поддръжка на стопанската система не съумя да поддържа интензивността.

Индексът на потребителските цени (CPI) се намали с 0,3% на годишна база през юли, заяви Националното статистическо бюро (NBS). Индексът на цените на производител се е намалил през юли за десети следващ месец с 4,4% на годишна база след спад от 5,4% през предходния месец. Прогнозите бяха за понижение от 4,1%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР