Потребителите ще теглят по-малко кредити тази година. Така кредитният растеж

...
Потребителите ще теглят по-малко кредити тази година. Така кредитният растеж
Коментари Харесай

Свиваме се - кредитите намаляват

Потребителите ще теглят по-малко заеми тази година. Така кредитният напредък ще се забави през 2021 година, основно в следствие от приключването на кредитната почивка. Това пишат специалисти от Българската национална банка (БНБ) в своето тримесечно издание „ Макроикономическа прогноза “.

През декември 2020 година мораториумът върху банкови заеми бе продължен до края на март 2021 година От централната банка чакат след приключване на интервала да има растеж на необслужваните заеми в банковите портфейли. „ Това евентуално ще повлияе за повишение на лихвите по новоотпуснатите заеми и за стягане на другите условия по заемите “, предизвестяват от Българска народна банка.

Тези процеси, в комбиниране със относително потиснатата капиталова интензивност, ще лимитират растежа на заема през 2021 година Очакванията обаче са през 2022 година темпът на повишаване да се възвърне, само че въпреки всичко ще остане по-нисък по отношение на този от 2019 година

През първата половина на 2021 година депозитите на неправителствения бранш ще продължат да нарастват със относително високи темпове. При последователно преодоляване на пандемията е допустимо през втората половина на тази година растежът на депозитите да се забави поради предвижданото последователно възобновяване на икономическата интензивност и понижаване несигурността.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР