Потребителите през 21 век все по-често стават жертва на т.нар.

...
Потребителите през 21 век все по-често стават жертва на т.нар.
Коментари Харесай

Вредно за климата: изхвърляме над половината нови дрехи

Потребителите през 21 век все по-често стават жертва на така наречен " Грийнуошинг "  - представянето на една компания или артикул за екологични, до момента в който производителите в действителност не слагат никакъв приоритет на устойчивото развиване. В последно време доста обвинявания се насочат към стилната промишленост.

Случаят Zalando и върнатите облекла

Zalando е най-големият онлайн магазин за облекла в Европа с над 250 милиона поръчки единствено през 2021 година. Компанията се популяризира като устойчива с " позитивно влияние върху хората и планетата ". Един от причините им за това е обвързван с възможността закупен артикул да бъде върнат - да вземем за пример в случай че не е по размер или пък не дава отговор на упованията на потребителя. Според уеб страницата на компанията връщанията и доставките им са въглеродно неутрални.

Разследващи публицисти от немската социална медия SWR откриха разминавания с изказванията на Zalando. Те са поръчали дрехи от онлайн магазина, в които са скрили проследяващи устройства - джипиес или блутут тракери, преди да ги върнат. Така те са открили доста дълги пътища из Европа на върнатите артикули, като един от продуктите е пропътувал цели 7000 километра. Едно от проследяващите устройства стига до Дармщат, където остава дълго време. Zalando няма регистриран обект там.

Разследващият екип открива, че огромната фешън компания в действителност препродава върнатите облекла на търговци на едро, които на собствен ред ги продават. Единственото условие на Zalando е тези артикули да изчезнат от главния пазар в Европа, е споделил на SWR неназован търговец на едро. Затова той продавал стоките най-вече в Азия и Африка.

Разследващи публицисти са наблюдавали върната стока от ZalandoСнимка: picture-alliance/Wolfram Stein

Могат ли облеклата да бъдат устойчиви въобще?

Според някои оценки всяка година в света се създават повече от 100 милиарда облекла, като 65% от тях приключват на сметището в границите на 12 месеца, написа. По данни на Организация на обединените нации стилната промишленост е виновна за 8-10% от международните въглеродни излъчвания.

Само 1% от рециклираните облекла се трансформират още веднъж в нови. Макар че благотворителните магазини, текстилните банки и схемите за връщане, предлагани от търговците на дребно, оказват помощ за запазването на дарените облекла в годно за носене положение в обращение, опциите за преработване на облекла в края на виталния им цикъл понастоящем са лимитирани, изяснява английската медия.

Много от магазините на огромните търговски вериги, като H&M или Levi Strauss, ползват тристепенна система: препродажба (например на благотворителни магазини), повторна приложимост (преправяне в други артикули, да вземем за пример кърпи за разчистване или мопове за под) или преработване (в подложки за килими, изолационен материал или заряд за матраци), написа още Би Би Си.

Около 65 % от новите облекла попадат на боклука най-късно до една годинаСнимка: MARTIN BERNETTI AFP via Getty Images

Може ли да има законодателство за резистентност на стилната промишленост?

В Съединени американски щати, Европа и други страни се приготвят или влизат в действие нови закони, които за пръв път изискват от водещите марки да разгласят равнищата си на замърсяване и по какъв начин се оправят с отпадъците, написа " Форбс ". В щатите Ню Йорк и Калифорния да вземем за пример към този момент са неразрешени някои химикали, употребявани в непромокаемите дрехи, изяснява американската медия.

Според скорошно, съвсем всички търговци на дребно - 94 на 100 - считат, че името на марката е по-важно за потребителите, в сравнение с устойчивостта. Но три четвърти от потребителите настояват противоположното.

Още по тематиката можете да видите тук:

Цената на евтините ни облекла

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР