Потребителите на смартфони и други мобилни устройства са също толкова

...
Потребителите на смартфони и други мобилни устройства са също толкова
Коментари Харесай

Сайт за добив на криптовалута “отвлича” милиони смартфони с Android

Потребителите на смарт телефони и други мобилни устройства са също толкоз уязвими за престъпните закононарушения, колкото и тези на лични компютърни, а даже от време на време и повече. От компанията Malwarebytes разкриват акция, която е съумяла да пренасочи милиони консуматори на Android към уеб страница, който след това “отвлича” процесорите на техните устройства за рандеман на криптовалута Monero . Макар че от компанията, която създава програмен продукт за сигурност, не са наясно към момента по какъв начин тъкмо се задейства системата, все още се знае, че инфектираните със злонамерени реклами приложения насочват потребителите към страници, които ги уведомяват, че техните дейности предстaвляват “подозрителна уеб активност” - рандеман на криптовалута - която може да бъде прекратена единствено след въвеждането на CAPTCHA код (тест за сигурност, употребен за разпознаването на човек от бот).

Точният брой на жертвите не е явен, само че сигурно е огромен. Malwarebytes разпознават пет интернет домейна, разчитащи на същия CAPTCHA код и Coinhive ключове , като употребяваните за акцията. Само две от въпросните интернет страници са имали над 30 милиона визити на месец , а комбинираните домейни - към 800 000 дневно. Макар че множеството хора прекарват малко време в тях (средно 4 минути), общата дълготрайност на техния престой съставлява голямо количество време за рандеман на криптовалута.

Прочетете още: Видеокарти за гейминг в ерата на криптовалутите

От Malwarebytes предлагат потребителите на телефони с Android да употребяват уеб филтри и програмен продукт за отбрана. Можете също по този начин да намалите вероятността да станете жертва на сходни акции като се придържате към Гугъл Play, когато решите да теглите някое приложение, защото там рискyt е допустимо минимален. Едно обаче е ясно – нерегламентираният рандеман на криптовалути скоро няма да престане и постоянно ще има хора, които ще желаят да създадат някой лев на ваш тил.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР