Потоп се излива над столичния кв. Бояна. Бурята превърна улиците

...
Потоп се излива над столичния кв. Бояна. Бурята превърна улиците
Коментари Харесай

Бояна под вода, токът спря

Потоп се излива над столичния кв. „ Бояна ”. Бурята трансформира улиците в реки, спря тока и малкия екран в целия квартал. Хората се скриха по домовете си, никой не смее да излезе на открито. В останалите елементи на столицата също вали, само че не по този начин мощно.

Лятната стихия стартира преди час София. Първоначално задуха мощен вятър, последваха едри капки дъжд.  Бурята изненада доста столичани, които се възползваха от слънчевия ден и топъл ден преди да завали.

Жълт код за интензивни превалявания и гръмотевични стихии и условия за градушки е разгласен за 17 области в страната за през днешния ден.  Проливни дъждове се чакат във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, София град, Софийска област, Перник и Кюстендил.

В Хасково, което осъмна под вода, ситуацията остава трагично. Кметът Добри Беливанов свика Кризисния щаб на съвещание, с цел да се проучват вредите от проливния дъжд, оповестиха от пресцентъра на Общината. В съвещанието участваха представители на пожарна, полиция, „ Общинска полиция “, ВиК. За по малко от час в Хасково нощес са паднали 62 л/кв.м. Огромното количество вода е нанесло щати най-много по уличната инфраструктура, има наводнени магазини, изби подземни гаражи.

Няма бедстващи или потърпевши хор а , няма прекратени пътища до села в общината. Всички улица в града са проходими, регистрира щаба. Установено е проваляне на част от мост над дере по бул. „ Никола Радев “ (пътя за кв. „ Болярово “). Свлякла се е земна маса в сектор от към 6-7 м от тротоара на пътя, подкопан е с към 20 сантиметра и асфалтът. Това наложи ограничение на придвижването в този сектор на платното, тъй като има възможност да пропадне. Наводнени приземни етажи на къщи има на ул. „ Пионер “. Там ще бъде изпратена техника от Оперативна програма „ Екопрогрес “ с цел да почисти инертните материали, а от ВиК-Хасково ще обезпечат машина „ Вома “ за почистването на канализацията. От пожарната не престават да отводняват изби, асансьорни шахти и подземни гаражи. Към този час се изпомпва водата с дълбочина над 2 м от комплекс „ Ривърхаус “, отводняват се още пространства на ул. „ Тутракан “. Повече от 20 отводнявания са направили от нощес до през днешния ден чиновниците на пожарната. Отстраняват се паднали дървета на улиците „ Ихтиман “ и „ Драгоман “. Общо 110 сигнала са получени нощес от дежурния в Община Хасково. Част от тях са на жители, други са предадени посредством тел 112. Имало е закъсали коли в наводнените пътни сектори

Без ток са били селата Нова Надежда и Узунджово, спиране на електричеството е имало и в хасковските квартали „ Куба “, „ Любен Каравелов “ и „ Ручока “. Още нощес електрозахранването е възобновено.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР