Потърсихме Проф. Николай Милошев, директор НИГГГ към БАН, във връзка

...
Потърсихме Проф. Николай Милошев, директор НИГГГ към БАН, във връзка
Коментари Харесай

Проф. Николай Милошев пред Lupa.bg: Ракетите в Украйна няма как да предизвикват земетресения

Потърсихме Проф. Николай Милошев, шеф НИГГГ към Българска академия на науките, във връзка със земетресението в Турция от 7,8 по Рихтер, което срути здания и умъртви хора в прилежащата ни страна. Ето какво сподели опитният сеизмолог пред Lupa.bg.

Роден е на 4 юни 1959 г. в София. През 1982 година завършва Факултета по математика и механика на Софийския университет, а през 1985 г. магистратура по физика.

От 1985 до 1990 година работи като специалист-физик в Геофизичния институт на Българската академия на науките. В интервала 1990 – 1999 година работи като теоретичен помощник в същия институт. През 2001 година е назначен за заместник-директор на Геофизичния институт.

От 2004 до 2010 година е ръководител на Съвета на шефовете на направление „ Науки за Земята “ в Българска академия на науките.

В интервала 2002 – 2010 година е назначен за шеф на Геофизичния институт. От 2008 до 2012 година е заместник-председател на Общото заседание на Българска академия на науките. От 2011 година е професор в националния Институт по геофизика, геодезия и география.

- Проф. Милошев, да стартираме с това. Земетресението в Турция 7,8 по Рихтер би трябвало ли да ни плаши нас българите, постоянно са ни успокоявали, че не сме високо сеизмологична зона? 

- Не, не би трябвало да ни плаши. И България е сеизмологична зона, само че това земетресение там е много надалеч от нашата територия на над 1000 километра разстояние е. Не мисля, че ние би трябвало да живеем напрегнато, че и у нас е допустимо да се случи и да страдаме от това. 

- Как би се отразило на нашата архитектура едно такова земетресение от 7,8 по Рихтер, ще устоят ли постройките ни, на какво равнище е нашето строителство?

- Не търсете връзка сред едното и другото. Няма връзка сред нас и станалото там земетресение. Случилото се в Турция е просто ужасно, в случай че би трябвало да бъда справедлив. Направо акъла не ми го побира, тъй като последните 100 години толкоз мощни трусове покрай нас не е имало. За страдание идва доста ненадейно.  Всяко земетресение на процедура е ненадейно, неприятното е, че трусовете не може да се предвиждат, въпреки че доста ни се желае да можехме. 

- Днес и в Румъния стана земетресение 4,5 във Вранча, по тази причина желая да попитам споделяте ли постоянно с учените от Балканските страни, работите ли дружно, с цел да се избегнат нещастия при мощни земетресения?

- Разбира се, че споделяме постоянно. Това е обикновено, тъй като сме прилежащи страни. Поддържаме връзка и с сътрудниците в Истанбул и в Букурещ. Всички страни си имаме наши центрове, само че обменяме информацията между тях.

- Да Ви разбирам ли, че българските учени всекидневно наблюдават информацията и сеизмологичната интензивност?

- Разбира се, освен всекидневно, само че и ежечасно 24 часа в денонощието и седем дни в седмицата. Нашият сеизмологичен център работи без спиране и сътрудниците ни са в режим на непрекъснати наряди. Не мога 100 процентово да се закълна в това, че протичащото в Турция няма да ни сполети, само че съвсем сигурен съм, че сме доста надалеч от този епицентър на това земетресение и не би трябвало по никакъв метод да търсим връзка сред това, което се случва сега там и нашата територия.

- Някои хора биха изразили мнение, че ракетите от войната в Украйна разместват земните земетресения и това води до трусове. Как гледате вие като академик на сходна доктрина? 

- Не, това не е допустимо. Нека не търсим връзка, тъй като това земетресение няма по какъв начин да има нещо общо с войната. Дори и за земетресението в Румъния, в случай че ме питате, също няма общо с войната в Украйна. Няма по какъв начин ракетите и детонациите да разместят толкоз мощно земните пластове. 

- Вашите сътрудници показват разнообразни позиции. Кои здания са по-устойчиви на мощни трусове у нас? Старите панели или новото строителство? 

- Много зависи по какъв начин са закачени самите детайли. Важно е това с течението на времето закрепващите връзки да не са развалени или отслабени. От тази позиция новото строителство е съобразено с условията срещу трусове. Като доктрина новите здания са доста положителни и те напълно дават отговор на новите условия в страната, само че дали осъществяването на всичко това се съблюдава. 

- Спазва ли се контролът на това осъществяване? 

- По принцип би трябвало да се съблюдава и ни убеждават, че нещата там не търпят взаимни отстъпки, само че въпреки всичко аз не съм строителен инженер и ми е доста мъчно да ви кажа, че контролът сигурно е на равнище. Въпреки всичко мисля, че новото строителство е много по-здраво от старите панелни здания. 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР