Потънали сме в дълбок сън и изведнъж нещо ни стряска

...
Потънали сме в дълбок сън и изведнъж нещо ни стряска
Коментари Харесай

Как звукът на дъждовните капки ни успокоява

Потънали сме в бездънен сън и внезапно нещо ни стряска и разсънва измежду нощ. Едва ли бихме били по-раздразнени и ядосани. Но има един тон, който изключително в дребните часове на денонощието е повече от прелестен и успокоителен. И даже да прекъсне сладкия ни сън - няма да имаме нищо срещу.

Потропването на капките дъжд по прозореца има вълшебна мощ. Оказва се, че звукът освен е прелестен, само че даже може да ни помогне да се отпуснем и успокоим, пише Stylist.co.uk.

И без значение дали сме плувиофили (хора, които обичат дъжда) евентуално доста от нас са забелязали, че слушането на тропащите дъждовни капки ни работи много успокояващо. Но за какво е по този начин?

Според Мариан Ризкала, музикален психотерапевт и шеф на North London Music Therapy, отговорът на този въпрос се крие в ритмичността на дъжда. Шумът на дъжда е еднообразен и предсказуем, което го прави толкоз релаксиращ.
 Снимка 589123
 

" Подобно на метода, по който музиката въздейства както на самостоятелната, по този начин и на лимбичната част на нашата нервна система (които се грижат за сърдечния темп и страстите ни), повтаращият се, предвидим тон на дъжда може да помогне за контролиране на реакциите точно на нервната ни система ", изяснява Ризкала. " Умът ни бързо привиква с ритмичното тракане ", прибавя тя. " Не е прекомерно мощен и няма внезапни промени в звуците - две неща, за които знаем, че мозъците ни обичат ".

Катерина Георгиу, психотерапевт и създател на идната книга " How To Understand And Deal With Stress, счита, че звукът на дъждовните капки прониква в сетивата ни.
 Снимка 589124
 

По думите ѝ, когато се усещаме тревожни или даже сме в положение на суматоха, можем да се заземим и да се балансираме посредством шума на дъжда, който би ни измъкнал от отрицателния поток мисли и би ни свързал със сетивата и телата ни. " Звукът от дъжда върху перваза на прозореца ангажира слуха ни, до момента в който в случай че сме на открито под дъжда, се свързваме със сетивата си - посредством досег. "

И какво по-хубаво време от есента, която обилно ни угажда с обилни превалявания - да изпробваме тази техника за успокоение. А с чаша топъл шоколад и сгушени под завивките, можем да си спестим ходенето на СПА, като просто релаксираме и се любуваме на дъждовния есенен ден.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР