Според научните оценки този месец ще бъде най-горещият юни, регистриран

...
Според научните оценки този месец ще бъде най-горещият юни, регистриран
Коментари Харесай

Юни ще бъде най-горещият в историята на Гърция

Според научните оценки този месец ще бъде най-горещият юни, регистриран в миналото в историята на Гърция, заяви АНА-МПА.

Пред гръцката новинарска организация доктор Костас Лагувардос, шеф по научните проучвания на Института за изследване на околната среда и устойчивото развиване на Националната обсерватория в Атина, сподели, че юни 2024 година „ ще бъде най-горещият въобще от всички, които сме виждали “, като посочи, че окончателният извод ще може да се направи чак в края на месеца.

Той сподели още, че този юни е с доста високи стойности както във връзка с оптималната, по този начин и на минималната температура, което основава непрестанен термичен стрес за хората.

За цялото първо шестмесечие на годината като се изключи май в Гърция се записват температури над нормалните за съответния сезон. Тази обстановка се следи още от юли 2023 година „ Постоянството на високите температури за огромни интервали е това, което ни безпокои най-вече “, споделя доктор Лагувардос.

Освен парещ този юни в Гърция е и изсъхнал. В резултат влагата в мъртвата горима маса в горите е доста ниска, а запалимостта ѝ – изключително висока, изяснява ученият.

В очакване на плануваната от метеоролозите нова гореща вълна през идващите дни общината на Атина вкарва от на следващия ден изключителни ограничения за отбрана на жителите, на бездомните, на зелените площи и за обикновено действие на града, оповестява телевизия Скай.

От 9 до 21 ч. ще бъдат отворени климатизираните пространства на така наречен „ Клубове на другарството “, които в нормална обстановка работят като обществени средища за жителите от третата възраст. Общинските лечебни заведения ще задействат телефонната си „ линия на горещините “, на която жителите могат да потърсят съвет и насоки за справяне с температурите, а обществени служащи ще дават на бездомните поданици на гръцката столица храна, вода, кафе и комплекти за отбрана с артикули от първа нужда.

За бездомните животни атинската общинска работа „ Градска фауна “ е сложила над 150 поилки в другите квартали на града.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР