Посттропичната буря Фиона“ връхлетя Източна Канада с ураганни ветрове, проливни

...
Посттропичната буря Фиона“ връхлетя Източна Канада с ураганни ветрове, проливни
Коментари Харесай

Урагани над Канада и САЩ: Фиона връхлетя Канада, извънредно положение във Флорида заради Йън

Посттропичната стихия „ Фиона “ връхлетя Източна Канада с ураганни ветрове, проливни дъждове и големи талази, които оставиха стотици хиляди поданици без ток. В същото време над Карибите се образува нова стихия, която има капацитет да се усили до мощен вихър. Американския президент Джо Байдън разгласи изключително състояние за щата Флорида и призоваваме жителите да се приготвят.

Посттропическата стихия „ Фиона “ връхлетя атлантическото крайбрежие на Канада. Над половин милион семейства останаха без ток.

Най-тежко наранена е провинция Нова Скотия. „ Фиона “ навлезе над сушата точно в този район, като скоростта на съпътстващите ветрове доближаваше 150 километра в час. Атлантическото крайбрежие на Канада е застрашено от големи талази, чиято височина може да надвиши 12 метра, обявиха от Канадския център за прогнозиране на урагани.

Има отнесени в океана къщи и паднали покрив, ураганът изкорени дървета и събори електропроводи. За момента няма данни за потърпевши хора.

След като стана явен размерът на разрушенията след бурята, министър председателят Джъстин Трюдо анулира визитата си в Япония и даде обещание взаимност с най-засегнатите.
Знам, че това е извънредно сложен миг за доста хора, които са видели къщите си, имуществото си унищожено. Тези хора знаят, че не са сами и че ние ще бъдем тук за тях. Ние сме тук, с цел да помогнем с нужните запаси, било то въоръжени сили, било то профилирано съоръжение.
Джъстин Трюдо, министър председател на Канада

В някои региони са регистрирани превалявания с височина до 125 милиметра, които отнесоха пътища и принудиха управляващите да издават предизвестия за евакуация. Военнослужещи от канадската войска ще бъдат изпратени да оказват помощ при оправянето с следствията от прекосяването на разрушителната стихия. По-рано тази седмица „ Фиона “ мина като вихър над Карибско море и аргументи гибелта на петима.

Междувременно американският Национален център за ураганите заяви, че над Карибско море се е образувала нова тропическа стихия, наречена „ Йън “. Очаква се тя да продължи да набира мощ и да удари като вихър Куба във вторник сутринта и Южна Флорида - рано в сряда. В момента „ Йън “ се намира на повече от 400 километра югоизточно от Кингстън, столицата на Ямайка, и се придвижва в посока запад-северозапад със скорост от 24 километра в час. На Каймановите острови, английска отвъдморска територия, е издадено предизвестие за допустимо прекосяване на вихър.

Губернаторът на щата Флорида Рон ДеСантис, а по късно и президента Джо Баъдн обявиха изключително състояние в целия щат поради тропическата стихия „ Йън “, която набира мощ над Карибско море и съгласно прогнозите ще прерасне в мощен вихър до дни.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР