Посттропическата буря Фиона връхлетя днес атлантическото крайбрежие на Канада. Над

...
Посттропическата буря Фиона връхлетя днес атлантическото крайбрежие на Канада. Над
Коментари Харесай

Ураганът Фиона остави половин милион домакинства без ток

Посттропическата стихия Фиона връхлетя през днешния ден атлантическото крайбрежие на Канада. Над половин милион семейства останаха без ток, съобщи Франс прес, като се базира на локалните електроенергийни оператори.

Най-тежко наранена е провинция Нова Скотия, оповестява още Българска телеграфна агенция.

Фиона навлезе над сушата точно в този китайски район, като скоростта на съпътстващите ветрове доближаваше 144 километра в час. Над 400 хиляди клиенти на електроенергийния систематичен оператор " Нова Скотия пауър " нямаха ток по данни от през днешния ден следобяд.

В провинция Остров Принц Едуард са с прекратено електрозахранване 82 хиляди семейства, а в Ню Брънзуик - 44 хиляди.

Атлантическото крайбрежие на Канада е връхлитано от големи талази, чиято височина може да надвиши 12 метра, обявиха от Канадския център за прогнозиране на урагани.

АП заяви за отнесени в океана къщи и паднали покриви. За момента няма данни за потърпевши хора.

По-рано тази седмица Фиона мина като вихър над Карибско море. Съобщено бе за четирима починали в американската територия Пуерто Рико, двама в Доминиканската република и един в Гваделупа - френска отвъдморска територия, напомня Агенция Франс Прес.

Междувременно американският Национален център за ураганите заяви, че над Карибско море се е образувала нова тропическа стихия, наречена Иън, съобщи АП.

Очаква се тя да продължи да набира мощ и да удари като вихър Куба във вторник сутринта и Южна Флорида - рано в сряда. В момента Иън се намира на повече от 400 километра югоизточно от Кингстън, столицата на Ямайка, и се придвижва в посока запад-северозапад със скорост от 24 километра в час. На Каймановите острови, английска отвъдморска територия, е издадено предизвестие за допустимо прекосяване на вихър.

Космическата организация на Съединени американски щати (НАСА) заяви по-рано през днешния ден, че плануваното за вторник пробно изстрелване на мегаракетата, която е част от предстоящата с огромен интерес стратегия " Артемис 1 " ( " Артемида 1 " ) за кацане на хора на Луната, се отсрочва поради новата стихия. Космодрумът Кейп Канаверал, от който е планувано да бъде изстреляна ракетата, се намира в югоизточния американски щат Флорида, който се чака да бъде връхлетян от Иън в сряда сутринта.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР