Поставянето Каталуния под опеката на испанските централни власти ще лиши

...
Поставянето Каталуния под опеката на испанските централни власти ще лиши
Коментари Харесай

Карлес Пучдемон: Ще стане още по-тежко, ако ни отнемат автономията

Поставянето Каталуния под опеката на испанските централни управляващи " ще лиши каталунския народ от институциите му " и ще докара до " още по-тежка обстановка ", съобщи каталунският водач Карлес Пучдемон, представен от Франс прес.

Вместо да уреди това, което държавното управление на страната назовава тежка изключителна обстановка, то ще провокира още по-тежка изключителна обстановка, отнемайки политическата автономност на Каталуния, предизвестява Пучдемон в писмо от през днешния ден до испанския Сенат.

В посланието той показва мнение, че налагането на директен държавен надзор върху Каталуния е нарушаване на испанската конституция.

Очаква се на следващия ден испанският парламент да задейства член 155 от Конституцията, за възобновяване на законността в каталунското самоуправление. Досега такава мярка в историята на Испания не е предприемана.

Какво написа в член 155-и?

Там се урежда въпросът при положение, че някоя от 17-те така наречени самостоятелни области (исп.: Comunidades Autónomas) работи срещу " общите ползи на Испания ". Ако Сенатът, Горната камара на Народното събрание, одобри с безусловно болшинство, че е налице подобен проблем, испанското държавно управление може да предприеме " нужните ограничения ", с цел да подсигурява зачитането на общия интерес.

Какви са политическите последствия от използването на член 155?

Този текст от конституцията не споделя какви тъкмо ограничения са " нужни " в съответна конфликтна обстановка. Според испански политолози обаче, той развързва ръцете на испанската централна власт да поеме контрола над институциите в разбунтувалата се област. За тази събота е планувано незабавно съвещание на испанския кабинет, целящо точно това - да бъде решено какви тъкмо ограничения против каталунските бунтовници ще бъдат подхванати, акцентира Дойче Веле. Такива ограничения биха могли да бъдат да вземем за пример слагането на каталунската полиция (Mossos d`Esquadra) на непосредствено послушание на вътрешното министерство в Мадрид и разпускането на районното държавно управление в Барселона, което би отворило пътя за нови избори в Каталуния.

Заради доста необятните формулировки наблюдаващите дефинират член 155-и като политическа " атомна бомба ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР