Последното отвличане в България за пореден път затвърди изводите от

...
Последното отвличане в България за пореден път затвърди изводите от
Коментари Харесай

Цената на свободата и наглите“ уроци, които не научихме

Последното похищение в България за следващ път затвърди изводите от няколко урока, които от дълго време трябваше да сме научили. Показността и демонстрацията на богатство в България не са добра концепция. Престъпниците постоянно са с няколко крачки пред полицията. Министерство на вътрешните работи няма потенциала и ресурса да работи в сходни сериозни обстановки. И за похлупак - политиците извличат дивиденти от всяко такова събитие.

Хронологията на отвличането

Адриан Златков - 25-годишният наследник на предприемача и притежател на автокъща за първокласни коли " Софавто " Тони Златков. Адриан бе отвлечен на 30 август малко откакто излязъл от вкъщи си в Горубляне и държан в плен общо 11 дни. Отвличането станало с крадена шкода с полицейски буркан и затъмнени стъкла, която бе открита опожарена дни след похищението покрай Панчарево. От Министерство на вътрешните работи оповестиха за случилото се, приканиха хората да дават информация анонимно, само че " хлопнаха кепенците " и отказваха елементи с мотив - да спасят живота на момчето. Междувременно бащата получавал известия и преговарял с похитителите. Събрал пари и платил откупа, за който се твърди, че е над 1 милион лв., въпреки че нарушителите поискали 3 милиона. Дали от Министерство на вътрешните работи въобще са знаели за желаната сума и договарянията към нея, към момента не е ясно. Макар че в дните, в които Адриан прекара в плен, източници от полицията твърдяха, че похитителите не са правили контакт с родителите. В събота против неделя Тони Златков е предал парите, а на идната нощ 25-годишният му наследник бе върнат жив и здрав. Все още не е ясно и по какъв начин са парите са стигнали до похитителите, и какъв брой тъкмо коства свободата на Адриан.

Министерство на вътрешните работи се провали

За следващ път службите за сигурност и Министерство на вътрешните работи демонстрираха, че не могат да се оправят със обстановката да измъкнат жив пленник от ръцете на похитителите. Капацитетът, ресурсите и уменията на проверяващите са извънредно незадоволителни за това. Ясно доказателство е фактът, че антимафиотите не можаха да открият нито един отвлечен от " Наглите " и да го измъкнат жив и здрав преди да бъде заплатен откуп за свободата му. Полицията не е съумяла да арестува нито един грабител на мястото на закононарушението, а даже и против дребното задържани и уличени доказателствата са извънредно незадоволителни и опорочени. Веригата от неуспехи продължава с каузи, които се точат години наред и приключват с минимални или оправдателни присъди.

В случая с Адриан Златков Министерство на вътрешните работи работи както и с Румен Гунински-младши - прикани за информация и подсигурява анонимност, а в това време отхвърли да дава информация на медиите с претекст тя да не стигне до похитителите. Разследващите обаче отхвърлиха и да работят - с цел да не опорочат следствието и да съумеят да съберат задоволително доказателства и най-много - да запазят живота на похитения. Впрочем в съда по този начин и не можа да се потвърди, че отвличането на Румен Гунински-младши е дело на " Наглите ". Не би трябвало да забравяме и отвличането на Лара Банева през 2013 година 10-годишната щерка на Евелин Банев-Брендо прекара 47 дни в плен. До ден сегашен Министерство на вътрешните работи не е разкрилои потвърдило кои са похитителите. Появи се информация, че " кокаиновият крал " е броил сумата от половин милион евро, с цел да купи свободата на щерка си. Имаше и версии, че момичето бе пленено за заплашване и предизвестие към Брендо. Разследващите по този начин и не стигнаха до поръчителите и изпълнителите.

Всичко е за пари

Всъщност всички по-големи отвличания досега в България се вършат за паричен откуп. Жертвите на " Наглите " да вземем за пример заплатиха общо към 5,9 милиона лв.. Нито стотинка не бе открита и не бе потвърдено къде да парите. Жертвите на похитителите пък са преидмно богаташи, демонстриращи очевидно по-висок стандарт на живот. Луксозни коли, разходки с яхти и стотици фотоси от задгранични пътувания на екзотични дестинации заливат профилите на Тони Златков и сина му Адриан. Успешният бизнес в България постоянно е бил бодил в очите и е пораждал подозрения и злоба. Дали бизнесът на " Софавто " е сполучлив, легален или има съмнителни покупко-продажби, занапред ще се ревизира от проверяващите. В случая обаче демонстрацията на разкош не е добра концепция и най-малко Адриан Златов е научил този урок. Той скри всичките си фотоси и видеоклипове от нощни питейни заведения и заведения и тузарски екскурзии, които бе разгласил преди да бъде отвлечен. Защото малко повече нерешителност в никакъв случай не е непотребна.

Политически игри

Политиците, несъмнено, не пропущат да извлекат дивиденти от обстановката, въпреки и на непознат тил. Председателят на ПГ на ГЕРБ и някогашен вътрешен министър Цветан Цветанов незабавно се изрече по тематиката откакто Адриан Златков бе освободен от плен. Според Цветанов, може да се направи припокриване сред групата, отвлякла Адриан Златков, и метода на деяние на " Наглите ". " С детайлите, които са открити към този момент, ще се стигне до извода, че става дума за друга група, която е образувана и е основала предпоставки да се прави такова нещо ", изрече се Цветанов. Той заключи, че би трябвало да се даде късмет на българската правоохранителна система да си свърши работата, а след това добави, че няма съвършено държавно управление, което не позволява неточности. Вътрешният министър Валентин Радев ще би трябвало да дава отговор на въпросите на депутатите в сряда на постоянното съвещание на отрасловата парламентарна комисия. По-важно в тази ситуация е, че той също употребява обстановката, с цел да направи политически коментар още в деня откакто младият мъж изчезна. " Отвличането на Адриан Златков е провокация против властта ", съобщи тогава вътрешният министър Валентин Радев по време на брифинг на Министерство на вътрешните работи. Властта обаче наподобява не знае по какъв начин да реагира съответно на провокации като отвличанията, а пробва да ги употребява постфактум за добиване на политически дивиденти - когато околните на похитения към този момент са платили скъпо за свободата му.

Недоверието към Министерство на вътрешните работи пораства

36 часа след освобождението на Адриан Златков от Министерство на вътрешните работи и прокуратурата мълчат. Единствената публична информация се появи в уеб страницата на върешното ведомство и е извънредно сбита - " Тази вечер е открит търсеният Адриан Златков. Той е в положително здравословно положение. "

Това навежда на мисълта, че Министерство на вътрешните работи не е знаело въобще за договарянията с похитителите и те са ставали зад тила на проверяващите. Другият вид е антимафиотите да имат информация кои са похитителите и да им готвят капан.
В обществото мненията се въртят към новата група за отвличания, сходна на " Наглите ". Дори се вършат залози след какъв брой време и коя ще бъде идната жертва на похищение.

Мълчанието на проверяващите обаче от ден на ден натрупва подозренията за непросветеност и съмнение. 25-годишният Адриан бе освободен, само че развръзката по случая занапред следва.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР