Последното нещо, което зрителите видяха на 3 март, беше черно-бял

...
Последното нещо, което зрителите видяха на 3 март, беше черно-бял
Коментари Харесай

Владимир Путин брутално заглуши руските медии

Последното нещо, което феновете видяха на 3 март, беше черно-бял запис от времето на Съветския съюз на балета на Чайковски " Лебедово езеро ". Няколко минути по-късно телевизия " Дожд ", единственият останал самостоятелен ефирен канал в Русия, помръкна.

Когато се появи за пръв път в ефир през 2010 година, каналът се самоопредели като " оптимистичен ". Неговите млади демократични публицисти се надяваха страната им да бъде част от отворен, цивилизован свят. Тази седмица те излязоха от студиото си онлайн в ефир. Много от тях към този момент са напуснали страната.

Както и доста други демократични руснаци или такива от междинната класа. През последните няколко дни те изпълниха дребното оставащи самолети до места като Баку, Дубай, Тбилиси или Ереван; въздушното пространство на Европейски Съюз и Съединени американски щати е затворено за съветски самолети. Това може би е най-бързото изселване на светлите мозъци на Русия в историята на страната.

Изборът на " Лебедово езеро " беше алегоричен. Същото демонстрираха руските телевизионни канали на 19 август 1991 година, когато Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и армията направиха опит за прелом против Михаил Горбачов и оповестиха изключително състояние в Русия. По това време " Ехо Москвы ", главното съветско демократично радио, беше свалено за малко и печатницата за вестници беше спряна. Оттогава радиото " Ехо Москвы " е жизненоважно за милиони руснаци, които наблюдават вести, полемики и токшоута.
Реклама
Днес също няма " Ехо Москвы ". Неговият редактор Алексей Венедиктов към момента е в Русия и продължава да отразява събитията през своя канал в Telegram. Онлайн медии като Mediazona бяха затворени. BBC и Radio Liberty са блокирани. Както и Фейсбук и Twitter. YouTube може да е идващият, защото в платформата се излъчват излъчвания от екипа на Алексей Навални, съветския опозиционен водач в пандиза, който дълго време беше отвън Русия. YouTube обаче е притежател и на съветска агитация, тъй че може да бъде пощаден.
Цензура като за военно състояние
Владимир Путин, който нахлу в Украйна на 24 февруари, също води нещо, сходно на война, само че против личния си народ. Той наложи цензура като за военно състояние, без публично да е оповестил такова. Закон, признат на 4 март, не разрешава разпространяването на всякаква информация за войната, друга от формалните източници, и заплашва с присъда до 15 години затвор тези, които я подценен. Самото споменаване на думата война е неразрешено. Държавата копира романа " 1984 " на Джордж Оруел: обстрелът на украински цивилни от Русия е акт на избавление. Войната е мир, а незнанието е мощ.

Руските токшоута стават все по-дълги и по-яростни. Путин дефинира дневния ред. Първа вест в емисията на 6 март по телевизия " Россия 1 " беше странната среща на президента със стюардесите на " Аерофлот ". Путин беше показан по какъв начин се пробва да наподобява обикновено, до момента в който, колкото и да е необичайно, не съблюдава нормалното си извънредно обществено разграничаване. " Няма незабавен случай, сподели той. Няма да има военно състояние, военната интервенция върви по проект, с прецизни оръжия се поразяват единствено военни цели, всички други вреди са породени от украински нацисти, които са умъртвили 13 000 души в Донбас през последните осем години и в този момент обстрелват личните си градове и убиват украински бойци. Русия денацифицира една братска страна и скоро ще приключи тази сложна и благородна задача. "

През идващите три часа от тази стратегия с " вести и настоящи излъчвания " пропагандистите подковаваха посланието на Путин, изпълвайки го с още неистини, музика, исторически ретроспекции и истории за съветски доброволци, героично жертвали живота си в битката против фашизма, както по време на Великата отечествена война от 1941 - 1945 година Противоречията са заглушени от голям брой информация. Руската телевизия употребява същите фрагменти, които се демонстрират по целия свят: обстрелвани градове, разрушени къщи, мъртви цивилни, кървящи деца, горящи рафинерии. Но упреква за всичко това украинските нацисти.
Реклама
Мащабът на лъжите, интензивността на пропагандата и нейната монотонна повторяемост са предопределени да затрупат публиката, без да оставят място за въпроси, камо ли за подозрения. Но макар че Путин управлява съветската телевизия и закри различните източници на информация, действителността продължава да пробива. Истински вести проникват в Русия през интернет, през обществените мрежи и даже посредством телефонни позвънявания от родственици в Украйна. Когато техни близки в Киев, столицата на Украйна, споделят, че градът е бомбардиран от Путин, някои руснаци си запушват ушите и вместо това имат вяра на съветската телевизия. Но мнозина не го вършат.
Промяна на публичното мнение
От началото на войната съветското публично мнение се промени фрапантно съгласно онлайн основани изследвания, извършени от екипа на Навални в Москва, където 80% от хората имат достъп до интернет.

На 25 февруари, вторият ден от войната, единствено 29% от интервюираните разказват ролята на Русия като агресор, до момента в който 31% я виждат като избавител и 25% като миротворец, а останалите 15% нямат мнение. До 3 март делът на хората, които виждат Русия като агресор, се е удвоил съвсем до 53%, до момента в който на тези, които виждат Русия като миротворец или които нямат мнение, е намалял на половина. Делът на тези, които към момента считат Русия за избавител, остава относително постоянен - регистрира спад с три процентни пункта до 28%.

Подобно, в случай че при започване на войната единствено 14% упрекваха Русия за борбите и 39% упрекваха Запада, седмица по-късно 36% упрекваха Русия, а 34% Запада. Делът на хората, които упрекват украинците, падна от 15% на 7%.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Енергетика 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Право 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Енергетика Реклама
На онлайн анкети като тази би трябвало да се гледа сериозно - те постоянно са по-неточни от телефонните анкети, макар че най-малко наборът от данни е пореден, защото една и съща група хора е била изследвана четири пъти. Независимо от това в страна, където тези, които оспорват формалната позиция за войната, са изправени пред вероятен затвор, резултатите са стряскащи. Хората са подтиквани да преглъщат лъжите на Путин. И въпреки всичко огромен и възходящ брой отхвърлят.

Друга действителност, която е мъчно да се прикрие, са икономическите последствия от " специфичната интервенция " на Путин. Защото глобите хапят, съветските супермаркети започнаха да лимитират продажбите на храни, рублата поевтиня на половина и множеството интернационалните пътувания станаха невъзможни. Нарушаването на веригите за доставки води до прекъсване на някои предприятия. Бойкот от страна на Boeing и Airbus заплашва да спре целия съветски въздушен флот заради липса на поддръжка или аварийни елементи.

С излизането на световни марки като Adidas и Apple Русия стана очевидно по-изолирана. Затварянето на IKEA символизира края на избран метод на живот. Когато отвори порти през 2000 година, хората го одобриха като знак, че Русия става величествено естествена. Сега очевидно не е по този начин.

Още преди войната към 43% от руснаците на възраст сред 18 и 24 години споделяха, че желаят да изоставен страната вечно. От началото на войната от ден на ден руснаци търсят в Гугъл " Как да напусна Русия ". През последните няколко дни единствено в Грузия са влезнали 25 000 руснаци.
Бюлетин Маркетинг и реклама
Получавайте най-важното и забавно от маркетинга: вести, рекламни акции, разгласи за работа
Вашият email Записване

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР