Последният световен шампион на Ферари Кими Райконен напусна Формула 1

...
Последният световен шампион на Ферари Кими Райконен напусна Формула 1
Коментари Харесай

Шеф в Заубер: Кими е най-талантливият пилот, карал за нас

Последният международен първенец на Ферари Кими Райконен напусна Формула 1 в края на предишния сезон, а през идващия уикенд ще се състезава в НАСКАР. Но доста хора в международния шампионат към момента помнят Райконен, а спортният шеф на Заубер Беат Цандер зарадва тази седмица почитателите на Кими с забавни история за финландеца.

Цандер първо описа, че Ред Бул не са купили Заубер поради упоритостта на Петер Заубер да употребява Кими, а не протежето на компанията Енрике Бернолди, а в този момент оцени гения на Райконен.

„ Първите ми усещания от Кими не бяха изключително положителни, приказвам за тестванията на „ Мугело ” през есента на 2000 година – описа Цандер. – Но какво можехме да чакаме от юноша, който от Формула Рено скочи напряко във Формула 1? На тестванията след първите 3-4 обиколки Кими спря и сподели, че би трябвало да си почине. Помолихме Йозеф Либерер, нашият физиотерапевт да му помогне, а Кими побърза да каже, че може да е още по-бърз. ”
 Ред Бул не купили Заубер поради Кими Райконен Ред Бул не купили Заубер поради Кими Райконен
Цандер и някогашният основен конструктор на Заубер по това време Серхио Ринланд са единомислещи, че по време на тестванията Кими им е напомнил за легендата Айртон Сена – като жанр на пилотиране, работа с колата и връзки с екипа.
 Кими Райконен се мести да живее в Италия Кими Райконен се мести да живее в Италия
„ Сякаш гледах първия тест на Сена на „ Тръкстън ” с кола от Формула 3 през 1982 година ”, спомни си Ринланд.
 Алфа Ромео възобнови партньорството си със Заубер Алфа Ромео възобнови партньорството си със Заубер
Дали обаче Райконен е най-талантливият водач, с който е работил Цандер?
 Колко ще заплати Ауди за Заубер? Колко ще заплати Ауди за Заубер?
„ Няма никакво подозрение, Кими е №1 в това отношение, от позиция на чистия гений, то Кими превъзхожда всички останали наши водачи ”, безапелационен е Цандер.
 Вилньов: Макс е машина и няма потребност от отмора! Вилньов: Макс е машина и няма потребност от отмора!
А през годините за Заубер са карали Хайнц-Харалд Френцен, Ник Хайдфелд, Жак Вилньов, Фелипе Маса, Роберт Кубица, Шарл Леклер и други
 Рикардо желае 21 милиона $ от Макларън Рикардо желае 21 милиона $ от Макларън
Цендер напомни и раздялата на Заубер с Кими след първата му година във Формула 1.

„ Райконен имаше контракт за 3 години с нас, като изискванията бяха в наша изгода и нямаше по какъв начин контрактът за бъде разтрогнат предварително – разясни Цандер. – Но доста бързо стана ясно, че Макларън се интересуват от Кими, а това беше един от най-силните тимове във Формула 1 по това време. И Кими ни сподели, че или ще премине в Макларън, или просто ще напусне тима, даже и това да значи, че няма да кара повече във Формула 1. Затова и Петер Заубер се контракти за солидна финансова отплата от Макларън, като влага парите в новия ни аеродинамичен тунел. ”

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР