Последният оцелял във времето автентичен асеновградски файтон, който доскоро радваше

...
Последният оцелял във времето автентичен асеновградски файтон, който доскоро радваше
Коментари Харесай

Асеновград се обедини да откупи файтон и да го дари на музея в града

Последният оживял във времето достоверен асеновградски файтон, който до неотдавна радваше и асеновградчани, и туристи по българското черноморие бе разгласен за продажба. Щом научиха новината, асеновградчани незабавно се активизираха и се сплотиха към задачата да запазят старинното транспортно средство в града. Организираха акция по набиране на средства за да изплатят файтона и той да остане като музеен експонат в Асеновград. Да бъде показван на бъдещите генерации. Вече са събрани първите към 600 лв., а благотворителната самодейност набира известност с цялостна мощ.

" Файтонът бе благосъстоятелност на Капитана от " Джордж махала ", както го назоваха всички в града. Той към този момент не е измежду нас. Сигурно там някъде, в по-добрия свят, се състезава с вятъра с други, небесни карети. Неговият земен, грациозен файтон тук обаче чака своя нов притежател. В новото време рядко се сещаме за тези, останали от предишното последни очевидци на един различен живот. На други полезности, на други взаимоотношения сред хората. За времената, когато животът е минавал по-спокойно, по-бавно, като че ли не бърза за на никое място и това, да отидеш от Станимака до Филибе да бъде прекарване, а не просто пътешестване ", описват основателите на благородната идея. С концепцията си те окуражиха и голям брой асеновградчани, които без да се замислят, се включиха с дарения и с помощ в разпространяването на самодейността. Създадено бе даже и събитие във Фейсбук.

Асеновградският файтон бе част от съвсем всеки празник в предишното на града. Понякога се ползваше и от младоженци , които ги употребиха вместо в този момент постоянно срещаните модерни първокласни коли. С него дойдоха обичаните книги на децата в Асеновград от " Малкото огромно четене " на 21.04.11 година А ден по-късно, посланикът на Съединени американски щати у нас тогава Джеймс Уорлик прегледа града , до момента в който се возеше на файтона на Капитана.

" Искаме тогавашният градски дух да бъде съхранен, доколкото е допустимо и е по силите ни. Този прелестен писан файтон, който носи толкоз доста мемоари, би трябвало да остане в града ни. Той е последният от всичките, оживял до през днешния ден, с помощта на грижата на Капитана. Асеновградчани, обръщаме се към всички вас, които бихте желали да помогнете да го откупим и дарим на Историческия музей в града! Нека остане тук при нас и да продължи да радва очите на всички в музея, по празници и в делници, и нас, и гостите на града! Нека има какво да покажем на всеки, който пристигна да види Асеновград, дано има какво да покажем на децата ни, до момента в който им описваме за предишното на нашия обичан град! " С тези думи приключват апела си уредниците.
Сумата, нужна за откупуване на файтона, е в размер на 7 000 лв.. Всеки, който има предпочитание и опция да се включи в благородното дело, може да позвъни на телефони: 0886 255 713, 088 22 629 20, 087 64 55 155 и 0044 777 65 68 666.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР