Последните промени в Закона за счетоводството трябваше да улеснят предприемачите,

...
Последните промени в Закона за счетоводството трябваше да улеснят предприемачите,
Коментари Харесай

Сбъркан закон и огромни опашки пред Агенцията по вписванията

Последните промени в Закона за счетоводството трябваше да улеснят бизнесмените, които не развиват активност повече от година. Според законовата смяна от тях към този момент не се изисква да разгласяват своите годишни финансови доклади, за което трябваше да заплащат и държавни такси. Но до момента в който законодателят дава с едната ръка, с другата взима, отбелязва вестникът.

Собствениците на неактивните компании имат ново обвързване - да разгласят до 31 март неосъществяването на активност със специфични заявления, които се разгласяват в Търговския указател. Това те би трябвало да създадат персонално или посредством упълномощени от тях лица.

Декларациите могат да се подадат и онлайн, само че с електронен автограф, за който се изисква такса. Но търговците, които от години са замразили компаниите си, явно нямат сметка да заплащат всяка година по 60 лева за поддържане на електронен автограф.

Така пред офиса на Агенцията по вписванията до края на март би трябвало да минат шефовете на 188 751 неактивни предприятия, в случай че се съди по данните, посочени в претекстовете към закона. До момента сме приели над 150 000 заявления, обявиха през вчерашния ден от Агенцията по вписванията. Въпреки че са отворени 12 гишета, които работят без почивки, чакането на опашка лишава повече от час.

Положението се утежнява, защото новата декларация към този момент се изисква и от неактивните сдружения с нестопанска цел. От началото на годината с смяна в различен закон всички близо 45 000 НПО-та в България би трябвало да се пререгистрират от окръжните съдилища към Агенцията по вписванията. Само че крайният период е чак 2020 година

Разминаването сред двата закона основава напрежение и значително юридически лица с нестопанска цел не знаят кое по-напред да създадат - да подадат декларация, че не развиват активност, или да се пререгистрират. От една страна, в случай че изтърван датата 31 март, те подлежат на санкция от 200 до 1000 лева и имуществена глоба от 300 до 2000 лева От друга страна, повече от ясно е, че Агенцията по вписванията няма техническа опция в интервала от 1 януари до 31 март да пререгистрира всички лица без активност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР