Валентин Николов заяви, че служителят е отстранен от работа Има

...
Валентин Николов заяви, че служителят е отстранен от работа Има
Коментари Харесай

Шефът на АЕЦ „Козлодуй“: Човешка грешка е причината за изтичане на радиоактивна вода. Няма никаква опасност

Валентин Николов съобщи, че служителят е отхвърлен от работа

„ Има приключване на радиоактивна вода заради човешка неточност в хермозоната на 6 блок на АЕЦ „ Козлодуй “. “ Това сподели шефът на централата в предаването „ Лице в лице “ по bTV Валентин Николов.

Той посочи, че размерите не са тези, за които приказва атомният физик Георги Касчиев. Вчера още веднъж в ефира на bTV специалистът сподели, че става дума за 3000 кофи с радиоактивна вода.

„ Има приключване, само че е 8 кубика, към този момент всичко е почистено, няма заплаха нито за хората в централата, нито за околната среда. Става дума за позволена човешка неточност. Не е преценен размера на азота, който се пуска, с цел да се ревизира в трети парогенератор в кои тръбички има пукнатини и за какво изтича вода от втори към първи силует. Може да го характеризираме по този начин - в случай че сложите в една чаша сламка и започнете да духате в случай че равнището е по-високо  -това се е получило. Това е грешката. За страдание този, който е направил грешката, е отхвърлен от работа “, сподели Николов.

Той уточни, че очевидно би трябвало повече мотивация, макар че има образования, издават се лицензи и се следи всички работещи да са на равнище.

„ Но няма никаква заплаха. Отделно за такива събития не се изисква изказване от Агенцията за нуклеарно контролиране, въпреки че сме я уведомили “, уточни още шефът на АЕЦ „ Козлодуй “.

Николов увери, че заплаха няма.

„ Всичко е почистено, най-много водата е паднала върху топлоизолацията. Тя е махната, сложена е нова. Това  не е първата повреда, при която има приключване на такава вода, само че до момента обществото не е било съпричастно и е нямало потребност от това “, добави той.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР