Последните политически събития в България и ескалацията на протестите у

...
Последните политически събития в България и ескалацията на протестите у
Коментари Харесай

Световни медии: Политическата криза в България се задълбочава

Последните политически събития в България и ескалацията на митингите у нас са във фокуса на доста задгранични медии.
Българските протестиращи бяха изправени пред конфликти с полицията в вълнения пред Народното събрание в София в най-голямата проява от два месеца на антиправителствени демонстрации. Това оповестява „ Гардиан “ в собствен преглед на събитията в България в сряда вечер, публикувайки видео, снимано от кореспондент на медията.
Тя оповестява за арести на повече от 60 протестиращи мятане на бутилки, яйца и бомбички по полицейския кордон пред постройката на Народното събрание.
„ Премиерът Бойко Борисов е изправен пред обвинявания в корупция на фона на демонстрациите, които упорстват за разпускането на държавното управление “, написа „ Гардиан “.
От мястото на събитието пред публицист от медията протестиращи споделят: „ Искрено и мощно се надявам измененията да се случат спокойно и без принуждение. Но както виждаме и в други страни, измененията са сложни. Зависи от премиера дали ще бъдат мирни или не. Всичко лежи на неговата отговорност “.
Публикацията приключва с думи на президента Румен Радев: " Българите демонстрираха ясно своята воля и желаят оставки. Българите желаят оставките на държавното управление и основния прокурор, почтени избори и ново доверие. Искат да имат правото да живеят в естествена страна “.
Радио Свободна Европа от своя страна разгласява фотография от снощния митинг и осведоми: „ Многоседмичната политическа рецесия в България се задълбочи на 3 септември, когато ръководещата консервативна партия ГЕРБ отхвърли апелите за оставка след ескалиралия антиправителствен митинг предната вечер “.
Според медията, протестиращите са били още по-ядосани и стимулирани. Тя цитира един от водачите на „ Зелено придвижване “, Борислав Сандов, който споделя: " Целта на Борисов, Гешев и тези, които са изпратили силите за сигурност, е да насадят боязън, само че те няма да съумеят. Не и този път ".
Няколко публицисти също бяха ранени от полицията, оповестява РСЕ, като осъдиха медиите и групите за отбрана на човешките права.
Текстът приключва с последно изследване на публичното мнение, съгласно което над 60% от българите поддържат настояванията Борисов и Гешев да подадат оставки и да бъдат свикани незабавни парламентарни избори.
„ Протестите ескалират, а ръководещата партия ги провокира още повече “, оповестява и Евроактив, дружно с информация за над 200 ранени и 126 ареста.
„ Няколко публицисти също бяха ранени от полицията, в това число от непознати медии, което провокира претенции от правозащитна група управляващите да проверяват известията за несъразмерна приложимост на мощ от полицията “, се споделя в текста.
Медията цитира комисарят по правата на индивида на Съвета на Европа Дуня Миятович.
„ Насилието против публицисти, изключително от страна на държавни сътрудници, опонира на задължението на страните да поддържат независимост на словото и да пазят сигурността на публицистите “.
В отворено писмо до Борисов и Гешев неправителствената организация по правата на индивида към Българския хелзинкски комитет съобщи, че е получила голям брой изказвания за „ всеобщо непропорционално потребление на мощ против протестиращи “, „ случайни арести “ и „ отводи за даване на поискана здравна помощ “, твърди още Евроактив.
Последните събития на митингите в България влязоха във фокуса и на немската преса.
„ Интелинюз “ писа късно нощес за хиляди пред Народното събрание на България за 57-и път, с цел да изискат оставките на държавното управление и основния прокурор Иван Гешев, само че, че за разлика от предходната вечер митингът е останал спокоен.
Медията цитира думите на президента Румен Радев: „ Властите управляваха провокациите, провокирали всеобщото и непропорционално полицейско принуждение против протестиращи и публицисти. Жертвите са десетки - както измежду жителите, по този начин и измежду органите на реда “.
„ Интелинюз “ оповестява също, че Българският хелзинкски комитет е изискал без значение следствие на дейностите на полицията на митинга на 2 септември.
„ Зюдойче Цайтунг “ твърди: „ Досега митингите бяха мирни, само че към този момент има голям брой ранени “.
" Велико национално въстание " бе проведено в България за оставка на държавното управление и против планувано изменение на конституцията - което от ден на ден се засенчва от принуждение “, твърди медията.
Публикацията твърди, че критиците упрекват премиера, че съзнателно отсрочва оставката си, подкопава разделянето на управляващите и е отслабил независимостта на правосъдната власт, като е дал повече пълномощия на генералния прокурор.
„ Премиерът Борисов, упрекнат, че е покровител на българската мафия, не се появи в Народното събрание по време на жестоката ескалация на митинга в сряда “, приключва „ Зюдойче Цайтунг “.
“Десетки ранени при вълнения в България “, написа и „ Ди Велт “.
Според публикацията, митингите са подхранвани от държавните проекти за изменение на конституцията. В сряда партията ГЕРБ на Борисов получи нужните 120 гласа в Народното събрание, с цел да придвижи предлагането крачка напред, се споделя в текста. „ Наблюдателите обаче се съмняват, че държавното управление ще получи нужните 160 гласа, с цел да премине към идващия стадий от процеса “, твърди немското издание.
Според него, промяната също има за цел да ограничи правата на президента – гневен критик на държавното управление на Борисов, обвиняващ го във " връзки с олигарси " и подкрепящ настояванията на протестиращите.
„ България се счита за страната на Европейски Съюз, в която корупцията е най-широко публикувана. Страната е относително бедна. Шепа олигарси управляват огромни елементи от стопанската система “, приключва „ Ди Велт “.
За конфликтите пред Народното събрание, арестите и задържаните в България, написа и „ Ди Цайт “, цитирайки думите на Румен Радев, че „ доверието е изгубено “ и съобщавайки, че митингите са зародили след „ набезите на прокуратурата “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР