Последните данни показват, че по отношение на заразяването се наблюдава

...
Последните данни показват, че по отношение на заразяването се наблюдава
Коментари Харесай

Ваксините срещу ковид - повече заразени, по-малко болница и смърт

„ Последните данни демонстрират, че във връзка с заразяването се следи понижаване на ефикасността на имунизациите, само че във връзка с хоспитализациите, тежко протичане и гибел, имунизациите, които се употребяват в Европейския съюз, не престават да демонстрират доста висока резултатност “, означи пред бТВ изпълнителният шеф на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов.

Според него точно по тази причина в Евросъюза, Съединени американски щати и Израел започва процедура по слагане на бустерни дози.

Европейската организация по медикаментите е на заключителен стадий на оценка на данните за една от имунизациите - на „ Пфайзер/Бионтех “, като се чака тази седмица мнение и да се реши за използването й за деца, заяви Богдан Кирилов. 

За хапчетата против ковид той сподели, че упованията са за края на тази година или началото на идната да бъде издадено позволение за използването им.

„ Едно от сериозните терзания е, че в страни с ниско имунизационно покритие като България и Румъния могат да бъдат генерирани нови разновидности на ковид “, уточни Кирилов.

В последните месеци, в които следим закъснение на темпа в част от страните, има непрекъсната връзка от страна на Европейската комисия и всички здравни институции, с цел да се намерят аргументите и да се търсят решения, изясни той. 

По думите му поставените дози ваксини у нас все още са 3 200 000, като със приключен имунизационен цикъл са 1 720 000 души, от тях 400 000 са с еднодозова ваксина, а към 75 000 са към този момент и бустерните дози.

„ В България има специфична процедура за медикаменти с изминал период на валидност, първата стъпка е бракуване на такива артикули. За имунизациите все още 210 000 дози са бракувани и в идващите седмици и месеци следва да бъде осъществена тази процедура и те да бъдат унищожени “, сподели още Богдан Кирилов.

Той означи, че останалите ваксини се ползват в периода на валидност, който е в разрешението има за приложимост. „ Очакваме идващите седмици да има удължение на периода на валидност на имунизацията на „ Модерна “, а преди три седмици имаше удължение на периода на имунизацията на „ Янсен “. В идващите месеци ще чакаме още такива промени “, съобщи Богдан Кирилов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР