Последната седмица на януари ще се анализира ситуацията с коронавируса

...
Последната седмица на януари ще се анализира ситуацията с коронавируса
Коментари Харесай

Учениците се връщат в клас през февруари

Последната седмица на януари ще се проучва обстановката с ковид и от началото на февруари в клас ще бъдат върнати и огромните възпитаници от 5 до 12 клас. Това обаче няма да стане едновременно, а обособените випуски ще се редуват. Първи ще бъдат върнати 7, 8 и 12 клас, които ще учат присъствено за по седмица-две, след което ще сменят местата си с децата от 5, 6, 9, 10 и 11 клас. И по този начин до пролетта - проектът е учениците да учат, като се редуват - присъствено и онлайн. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев.

" Редуване е логаритъмът, който предлагаме. Ще се стартира с предпочитаните класове - 7,8 12 клас, идната седмица останалите класове. Имаме разновидности и с две седмици - да се редуват на две седмици. По думите му е доста евентуално този модел на учене да се резервира до пролетта. " Опцията ще бъде периодично повтаряне. Последната седмица преди първи февруари ще проучваме. Ситуацията продължава да бъде непредвидима. Последната седмица преди 1 февруари ще бъде оценена обстановката и тогава ще бъде решено дефинитивно ", съобщи просветителният министър в предаването " Офанзива с Любо Огнянов " по NOVA NEWS.

" Следим обстановката седмица за седмица. Големият риск е английският вариант. Учениците в гимназиален стадий към този момент са 10-та седмица онлайн, до края на януари ще станат 12. Трябва, доколкото е рационално, да ги върнем ", разяснява Вълчев.

" Разумно е да върнем децата в учебно заведение. Ще ги редуваме, ще се стартира с предпочитаните класове. Но до пролетта ще бъдем в сдържан вид, като редуваме визитата на учениците в образователните заведения с отдалечено образование ", добави той.

Учениците от 5 до 12 клас ще би трябвало наложително да бъдат с маски в учебните заведения. Ще се проветрява по-често, а задачата е учениците да излизат по-често на открито, съобщи той.

" Завършването на периода няма да се отсрочи като време. Нямаше екскурзии, нямаше грипни ваканции. През цялото време децата са се обучавали. Учителите не са спрели да работят, даже там, където няма устройства. Имаме обхватно компесаторно образование. Само 1% не вземат участие по никакъв метод в образованието ", безапелационен бе Вълчев.

Засега няма да се изместват и датите за матурите, добави Вълчев.

Създадени са регламенти за несмесване на учениците в образователните заведения. Следим обстановката седмица за седмица, съобщи той. А терзанието на МОН идва от огромният риск идва от английския вариант. Рискът остава, а въпреки това, учениците в гимназиален стадий до края на януари ще са 12 седмици в режим на онлайн образование.

Вече има лист с искащите учители, които желаят да получат от имунизацията против ковид. Вече 19 хиляди педагози са декларирали предпочитание да бъдат имунизирани, а описът е отворен и не престават да одобряват още искащи, сподели още Вълчев.

Относно оповестената от президента дата за изборите 4 април министър Вълчев е песимист, че това ще подтиква изборната интензивност. Според него при започване на пролетната почивка, която съответствува с изборната дата, доста родители ще предпочетат да заведат някъде децата си.

Министърът направи коментар и за идните избори. " ГЕРБ печели последните 14 години и съм уверен, че и този път, ще бъдат оценени усилята ни ". " Никога до момента не е имало толкоз средства за обучение. Инвестирахме в учителите, в материалната база. Убеден съм, че това, което вършим в просветителната система, ще даде резултат ", заключи Красимир Вълчев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР