Последната година и половина беше своеобразен ден за размисъл и

...
Последната година и половина беше своеобразен ден за размисъл и
Коментари Харесай

Къде изчезнаха рекламистите?

Последната година и половина беше самобитен ден за размисъл и равносметка. Промени се случиха в корпоративния свят, в метода на другарство сред хората и в техните стремежи и цели. През 2020 година доста хора изгубиха работата си, други осъзнаха, че желаят повече време с околните си, а трети избраха да рискуват и поеха в нова професионална посока. Пандемията се трансформира в интервал на миграция и за доста хора от рекламната промишленост.

" Докато преди битката за положителните фрагменти се водеше главно сред самите организации, в този момент тези специалисти безусловно " изтичат " от рекламния пазар и е съвсем невероятно да се компенсират като запас в сектора ", споделя Пламена Добрев, шеф " Обслужване на клиенти " в организацията B+RED. Така и без друго динамичната година стана още по-предизвикателна за информационния бизнес, който се втурна да притегля назад както клиенти, по този начин и чиновници.
Най-ценният запас
Всички организации споделят, че през пандемията са създали особени старания да задържат чиновниците си на работа, и са единомислещи, че те са най-ценният им капитал. По думите на Христо Радичев, кънтри управител на Mediapost Hit Mail Bulgaria, запазването на всички чиновници се е отразило отрицателно на финансовите резултати на организацията. " Предпочетохме този вид пред това да построяваме нов екип, откакто разтърсванията преминат ", добавя той.

Противно на упованията, съгласно данните, подадени от организациите, чиновниците в рекламния бизнес се усилват към октомври тази година по отношение на същия интервал 2020 година Най-големите информационни групи предходната година са управлявали запас от 834 души, а към днешна дата хората им са общо над 960. Тази наклонност се резервира и при организациите, които не са част от група (от 534 чиновници на 779), както и при медийните (от 116 чиновници на 126) и PR организациите (от 153 на 170). Сравнението не е безусловно тъкмо, защото в класацията влизат някои нови организации и отпадат други, само че при всички положения участват най-големите работодатели в промишлеността.
Реклама Необходимост от цифровизация
Ускорената цифровизация бе предизвикателство, за което не всички бяха подготвени. На огромна част от фирмите им се наложи да преустановят част от работните си практики и да вкарат нови, с цел да се приспособяват към измененията. Любомир Аламанов, създател и ръководещ шеф на PR организацията SiteMedia Consultancy, споделя: " Пандемията показва ясно, че робуването на остарели модели води до загуби и липса на еластичност. При състояние че непрестанно се променяха моделите на работа, да се приказва за общоприети работни позиции е прекомерно остаряло. "

За да отговорят на измененията на пазара и засиленото търсене на цифрови решения, организациите трансформираха портфолиото си от услуги. За доста от тях това означаваше отделяне на нови звена, преструктуриране на екипи и назначение на чиновници с друг профил. " Подсилихме екипа " Данни и технологии ". Разширихме екипа с 10 нови сътрудници, в това число ръководители в Java екипа ни, а към екипа, профилиран в Social Listening & Social Intelligence, привлякохме нов действен шеф ", споделя Весела Апостолова, основен изпълнителен шеф на " Publicis Groupe България ". " Назначихме нов Client Service Director и разкрихме нови отдели като Production и Research&Analysis ", споделя от своя страна Боян Иванович, общоприет шеф на Distinkt.

Засиленото наличие на марките в онлайн среда се случи значително за сметка на събитията и всички форми на жив контакт с потребителите. Моника Станишева, изпълнителен шеф в PR организацията Active Group, споделя, че компанията е свила екипа, виновен за реализацията на събития, и е нараснала екипа за цифрови връзки.

Много хора, ангажирани в BTL бранша, се разделиха с работата си не по свое предпочитание. " Налага се и преразглеждане на качествата на чиновниците, с цел да се разпознават най-подходящите за поддържане на взаимоотношения в този нов свят на онлайн взаимоотношения ", разяснява Благовеста Желязкова, шеф " Обслужване на клиенти и маркетинг " на Designboard.
Реклама Какво желаят клиентите
В пандемичната година огромна част от рекламодателите редуцираха бюджетите си за маркетинг и смениха посоката си на работа с организациите, което също принуди доста експерти да сменят работните си места или да се преориентират професионално. По думите на Боян Иванович " 2021 беше годината на " огромното пренасяне " на фрагменти от едни организации в други или прекосяване към екипа на клиента ".

По думите на Гергана Иванова, съосновател в The Smarts, от ден на ден клиенти се обръщат към организациите за препоръки за препозициониране на бизнеса им. " Обособихме позиция шеф " Стратегическо обмисляне " и доразвихме стратегическия отдел в креативната организация ", добавя тя. Според Благовеста Желязкова, шеф " Обслужване на клиенти и маркетинг " в Designboard, клиентите чакат всяка услуга да бъде доставена по мед и масло, а процесите да протичат безпрепятствено даже, изпреварвайки събитията.

Изтичането на рекламисти от организациите обаче не е единствено пандемичен феномен. През годините огромните рекламодатели схванаха, че някои услуги излизат по-евтино, когато си го направиш самичък, и започнаха да обособяват вътрешни маркетинг звена, привличайки основни експерти от рекламата да работят за тях.
Рекламата не е това, което беше
Към днешна дата казусът с намирането на фрагменти е годен за всяка промишленост. В информационния бизнес обаче той не се дължи само на пандемията и свитите (отново) бюджети. Проблемите са по-дълбоки и за тях се знае от години. Обемът на екипите в организациите варира съгласно спечелването или загубата на клиенти. За икономисване на разноски организациите постоянно наемат стажанти, които нямат време да обучат и претрупват с работа дружно с останалата част от екипа. Така още при започване на кариерата си доста млади фрагменти биват отказвани от работа в промишлеността.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Свят 3 Компании 1 Транспорт 2 Енергетика 3 Компании 1 Свят 2 Транспорт 3 Компании Реклама
Дигитализацията също до известна степен промени образа на рекламната промишленост. Ако вземем за образец емблематичния сериал " Момчетата от Медисън авеню ", който показва може би най-романтичния интервал на промишлеността, когато рекламистите съумяват да придават форма на очакванията и фантазиите на американците, в този момент те значително биха изглеждали като постове с промоционални предложения в обществените мрежи, гръмки слогани и картинки от имидж банки.

Всичко това в композиция с по-ниското възнаграждение по отношение на софтуерните компании прави рекламната промишленост недотам атрактивна за новото потомство експерти. Изпълнителният шеф на BBDO Group София Пенева предвижда, че казусът с неналичието на фрагменти ще се задълбочава. " От изключителна значимост е организациите да имат лични стратегии за привличане, развиване и задържане на положителните чиновници ", прибавя тя. Промяната на образа на рекламната промишленост зависи директно от участниците в нея, които обаче все още са фокусирали напъните си повече в избавяне на бизнеса им, в сравнение с в възстановяване на имиджа на рекламата.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Кристияна Христова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР