Последиците от вредните навици върху развитието на зъбно-челюстната система, особено

...
Последиците от вредните навици върху развитието на зъбно-челюстната система, особено
Коментари Харесай

Вредни навици у децата - смукане на пръст и дишане през устата


Последиците от нездравословните привички върху развиването на зъбно-челюстната система, изключително когато се образуват още в най-ранна детска възраст и не се поправят, са тежки и трайни. Вредните привички водят до нарушение на функционалността на орофациалната система, а от там и на вярното развиване на подрастващия организъм като цяло.

Най-често срещаните нездравословни привички у децата са смукането на пръст, на джука, стоенето с отворена уста, неправилното гълтане.

От нездравословните привички най-рано е следено смукането на палеца-още в петнадесето столетие, показано от редица художници от съвремието си.

Много от учените са на мнение, че нездравословният табиет се основава, когато детето не е дохранено или при незадоволително другарство и внимание от страна на родителите. Тогава то преодолява глада или неналичието на внимание със смукането на разнообразни предмети.
Свързани публикации.. Храненето и ролята му в вярното развиване на дъвкателния уред 1 Какво съставляват моите зъби? 0 Зъбни дъги – за какво е значимо зъбите да бъдат подредени добре? 0 Смукане на пръст
Вредният табиет смукане на пръст при всички възрастови групи деца е обвързван най-често с протрузия (изнасяне напред) на горните централни резци и прогнатия (горната челюст е по-напред ситуирана от долната) и по-рядко с отворена захапка.

Преди всичко е належащо да се потърси повода за нездравословния табиет:

Липса на задоволително сучене и контакт с майката;

Липса на задоволително внимание или понижаване на вниманието от страна на родители и отглеждащите децата, като да вземем за пример преместване на вниманието върху новороденото бебе; Психическо натоварване-неприятности в фамилията като раздели, заболявания, несъразмерни задължения.
При отстраняването на нездравословния табиет е належащо да се приложат подходи и средства, които не затормозяват в допълнение детето. Самото премахване на навика, който е станал нужда, ще докара до затормозяване на детето в друга степен. Необходимо е да се прояви схващане към така и така затормозеното дете.

Желателно е детето да не се плаши и укорява, да не се употребява травматизиращи го средства като мазане на пръста с горчиви или лютиви вещества. Подходящият метод зависи и от възрастта на детето.

Ако в кърмаческа възраст детето инцидентно или редовно поставя пръст в устата си, то вниманието би трябвало да се насочи не към пръста, а към детето. Детето не може да разбере проблемите, свързани със смукането на пръста, по тази причина е належащо да се усили контакта с него и да му се отвлича вниманието от нездравословния табиет. В краен случай е по-добре да смуче биберон залагалка вид NUK, в сравнение с пръст.

Най-добре отстраняването на навика да става след 2,5-3 годишна възраст, когато може да се влезе в контакт с детето, като то упорито би трябвало да бъде уверено, че не желае да смучи пръста си.

Много уместно средство за битка с нездравословния табиет са ръкавичките без пръст от недодялан вълнен плат. Те се зашиват към двата ръкава на пижамата на детето. Когато тръгне да засмуква пръста си, то захапва безредици плат, който измокрен от слюнката, става недодялан и противен за смукане.

Друг вид за справяне със смукането на пръст е да се лакира нокътя на съответния пръст в алено. Този способ работи като сигнал „ стоп “ за детето.
Стоене и спане с отворена уста
Не постоянно дишането през устата е нездравословен табиет. Ако забележете този проблем, посетете стоматолога си, с цел да реши дали е нездравословен табиет или нужда. Понякога заради дихателни усложнения и увеличени сливици, децата не могат да дишат обикновено през носа. Понякога някои зъбно-челюстни деформации могат също да доведат до нездравословния табиет дишане през устата.

Важно е в случай че стоматологът ви реши, че казуса не е просто нездравословен табиет, да извършите консултация със експерт уши, нос, гърло или алерголог.

Желателно е да се вземат ограничения при разкриване на дишане през устата като нездравословен табиет. Стоенето с отворена уста води до сухота в устата и от там по-голяма предразположеност за развиване на кариес.

Редовните профилактични прегледи при денталния доктор целят ранното разкриване и премахване на нездравословните привички за профилактика на зъбно-челюстни деформации.
3919
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР