С наближаване на училищния звънец, идва необходимостта от профилактични прегледи

...
С наближаване на училищния звънец, идва необходимостта от профилактични прегледи
Коментари Харесай

Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби


С приближаване на учебния звънец, идва нуждата от профилактични прегледи на децата.

По време на утринното учебно бързане, доста от децата не отделят задоволително време и внимание на миенето на зъбите си. А някои от тях даже не помнят да създадат утринния си тоалет.

За жал, 31% от децата, стартират учебно заведение с най-малко един разполагаем кариес в устата си. Тази статистика е значима да се знае, тъй като всеки един случай на кариес може да бъде избегнат посредством взимане на профилактични ограничения. Хубавата вест е, че посредством образованието на децата още от ранна детска възраст в профилактика и добра орална хигиена, ще се понижи % на деца с кариес при започване на образователната година.
Свързани публикации.. Защо подценяваме захарта в храната на децата? 0 Видове анестезии в детската дентална медицина 0 Да носиш брекети 0

Ето някои елементарни препоръки, с които вашите деца да имат „ отлични “ зъби:

Започнете овреме

Това е от голяма нужда и значимост, с цел да се изградят верни привички у децата. Още с появяването на първите зъбчета идва нуждата за поддържане на тяхното здраве. Първите стъпки са посредством използването на мокра марличка и обтриване на устата на бебето-зъби, венци, подезично пространство след всяко кърмене.

Съществуват на пазара и напръстници, посредством които също могат да бъдат почиствани зъбките.

А малко по-късно, на 12 месечна възраст, би трябвало да стартира измиването на зъбите с четка и паста за зъби, пастата да е колкото грахово зърно. Ако не е осъществена среща с дентален доктор, то е време за такава.

Между 15-18 месечна възраст продължава изчеткването на зъбите с флуорна паста за зъби с размера на грахово зърно. Трябва да се знае, че децата до 4 годишна възраст имат потребност от помощта на родителя, с цел да измиват зъбите си.

На 4 годишна възраст следете детето си дали измива добре зъбите си и в случай че не-показвайте му по какъв начин да става това. Ако до 3 годишна възраст детето не е посещавало стоматолог, то това би трябвало да бъде направено на тази възраст.

2 минути 2 пъти дневно

Основното предписание е зъбите да се мият в продължение на 2-3 минути, два пъти на ден-сутрин и вечер след хранене. До 7 годишна възраст на детето, родителите би трябвало от време на време да наблюдават процеса на миене на зъбите, с цел да са сигурни, че детето не пропуща своето обвързване и да се уверят, че се оправя добре с измиването.

С прелестен усет и мирис

Детските пасти за зъби са основани с разнообразни аромати и усети, обичани на децата. Не забравяйте, че детето ви се нуждае от флуорна паста за зъби и то висок клас, която да защищити оптимално зъбите от кариеси. Нека детето единствено избере усета на пастата си, само че вие сте тези, които ще изберат високия клас паста. Децата до 3-годишна възраст би трябвало да употребяват паста за зъби с до 1000ррм флуор. След 3-годишна възраст пастата за зъби би трябвало да съдържа 1350-1500ррм флуор.

Хранителен режим

Обучението в здравословен метод на хранене също е от изключителна значимост. Позволете на детето си единствено да подготвя храната за учебно заведение. Избягвайте захарните храни и питиета, заменете ги със зеленчуци, плодове, сирене и хлебни произведения. Научете детето си кое е потребно и кое не, това ще помогне освен на оралното му здраве, само че и на цялостното му здраве.

Най-добрата четка

Най-добрата четка за зъби е тази, с която се реализира най-хубаво измиване на зъбите. Избирайте дребна четка от мека до междинна по неотстъпчивост. Това е съвършеният размер за едно дете. Четката за зъби би трябвало да се сменя постоянно, изключително след преболедуване. Електрическите четки са идеалният вид за децата.

Последната сламка

Научете детето си да приема питиета, които ще са потребни за здравето му-вода, пресни плодове сокове, кисело и прясно мляко. Ако се употребява захарна напитка, дано бъде със сламка. Така захарта и киселиността ще преминат непосредствено в гърлото, а няма да се задържат дълго време в устата на детето. След това дано изплакне устата си с вода или просто да изпие няколко глътки от нея. Дъвките без захар, както и късче сирене след консумация на захарна напитка или храна, са добър вид за неутрализирането на киселиността.

Не забравяйте профилактичните прегледи при детски дентален доктор.
3979
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР