Поскъпването засега е за сметка на производителите, но те вече

...
Поскъпването засега е за сметка на производителите, но те вече
Коментари Харесай

Предстоят сложни преговори между доставчиците и веригите за цените

Поскъпването към този момент е за сметка на производителите, само че те към този момент желаят да го трансферират най-малко отчасти върху пазара. Е-търговията основава опция за ритейлърите, те пробват да продават онлайн и усъвършенстват асортимента. Екологичният преход при храните към този момент е реалност и слага нови условия към търговците и производителите.
Цените на суровините порастват фрапантно и предстоят комплицирани договаряния сред доставчиците и комерсиалните вериги. Това изясни Красен Кюркчиев, създател и изпълнителен шеф на " Фикосота ", в мениджърската панелна полемика на конференцията Ecommerce and Retail Summit 2021, проведена от " Икономедиа ". Фокусът на панела бяха бизнес трендовете за 2021 година, проектите и прогнозите за 2022 година
Оферти нагоре
Себестойността на питателните артикули се е нараснала с 15%, а на нехранителните 16%. Дотук производителите поемат нарастването за своя сметка. Това обаче не може да продължава по същия метод на фона на повишаването на тока, газта и двуцифреното нарастване на работните заплати.

" Мисля, че следва един танц с комерсиалните вериги, в който ние ще би трябвало да внимаваме с какъв брой можем да променим цените, къде са съперниците, какъв брой бързо веригите ще одобряват нарастването ни и дали въобще ще го одобряват. Възможно е да не одобряват цените ни и ние ще би трябвало да спрем да доставяме. Но в случай че стартират да ползват такива похвати, това ще е в действителност огромен трус и доста дребни компании ще банкрутират ", изясни Красен Кюркчиев.
Реклама
Той сподели също, че ще оферират на тримесечие и ще се опитат да приложат повишаването на стадии и в случай че е належащо. " Дори да сме изгубили 15% от себестойността си, в началото ще желаяме най-малко 5% нарастване. Ще продължим да носим другите 10%, ще следим накъде вървят пазарът и съперниците и дали суровините няма да стартират да падат. Чак по-късно ще има идната стъпка ", сподели Кюркчиев.
Как ще реагират веригите
Големият въпрос е дали комерсиалните вериги ще влязат в ситуацията на производителите и дали ще одобряват новите цени бързо и без опозиция. Кюркчиев означи, че дотук проблемите са поети от производителите, не стигат до веригите за бързооборотни артикули, за които и пазарната обстановка е добра. За разлика от тях DIY ритейлърите и търговците на електроника изключително в Западна Европа към този момент се сблъскват с дефицит на артикули. Практика е сделките по цялата верига на доставки да се вършат с изискването, че цената ще се посочи, когато се стигне до самата доставка. Но в случай че не се направи поръчка при тези условия, доставка няма да има, изясни той. Тези вериги към този момент осъзнаха, че е по-добре да одобряват цените на доставчиците, с цел да не останат с празни лавици, споделя той, като не изключи и в областта на храните да се появи недостиг на артикули.

" Ние сме в най-трудната част на коронавирус рецесията, която е съчетана с дефицит и високи цени. Икономическата рецесия занапред следва и съгласно мен пред българските производители се обрисува сложен интервал. Това е моментът за напасване и помагане. И в случай че го осъзнаем, можем да преминем по-добре през всичко това ", сподели Кюркчиев. Той чака от веригите да одобряват, че " Ако би трябвало да подвигаме цената всеки месец, ще би трябвало да я подвигаме, в случай че би трябвало да я смъкваме, ще я смъкваме, в случай че би трябвало да ни чакат, тъй като имаме закъсняла доставка, ще би трябвало да ни чакат ". Освен това добави, че в случай че всички производители приложат своята себестойност, " българските консуматори по-трудно ще пълнят кошницата си ".
Пазарът на бързооборотни артикули в България нараства в 3% като размер през третото тримесечие на 2021 година в съпоставяне със същия интервал на миналата година, и с 1.9% като междинна стойност на продукт, заяви Марко Наумов, Retail Vertical Leader в Nielsen Bulgaria. С автоматизация и AI против дефицита на фрагменти
Кюркчиев описа също, че производителите поставят старания, с цел да покачат успеваемостта си. Според него е решаващо да приложат автоматизация, цифровизация и изкуствен интелект, там, където е допустимо, освен това без оглед на разноските. Според него това е вероятното решение на различен огромен проблем пред промишлеността - дефицитът на хора за работни позиции. Този недостиг е доста мощно изразен в Западна Европа, а българските компании не са конкурентни като възнаграждение. " На пазара на труда и до момента не беше елементарно, а чакаме да става и по-трудно. И това ще е проблем освен за производителите, само че и за комерсиалните вериги ", отбелязва Любомир Ноков, съосновател и шеф на " Хармоника фуудс ". Според него това ще докара до по този начин предстоящото нарастване на приходите в България и ще се отрази добре на пазара.
Реклама Ритейлърите са притиснати от софтуерните нововъведения
" Съгласен съм, че идва танц с основните клиенти и тяхното държание ще е доста значимо освен за дребните компании в страната, само че и за тях самите. Веригите са в обстановка, в която би трябвало да се съобразят с всички софтуерни нововъведения, които ги притискат и с това, че доста от стоките стават налични и без тяхно ходатайство. Така че те ще би трябвало да са доста деликатни в тази игра ", добави Любомир Ноков. Като съществена наклонност той уточни растежа на извършването на покупки от отдалеченост - онлайн или по телефона. Компанията му, която работи в тесния сегмент на премиум храните с екологични индикатори, е почнала да развива директни доставки до клиентите. Освен това уголемява наличието си в дребни магазини, тъй че в този момент дяловете на обичайна търговия и основните клиенти за продажбите й са съвсем изравнени.

Ноков изрази терзания по какъв начин веригите ще употребяват в обстановката личните си марки и дали марките ще продължат да бъдат също толкоз значим фактор. " Мисля, че ние като марки ще би трябвало да даваме доста повече. Очакванията към нас стават все по-големи и все по-различни от това, което е било преди. Има упования, свързани с отговорно държание, освен с ниски цени, само че и по какъв начин клиентите да получават повече ", сподели той.

Ноков отбелязва, че в бранша на производството на храни в пандемичната обстановка несъмнено е имало напредък. " Хармоника " да вземем за пример пуска нови продуктови линии - подмарка за хранителни добавки, козметична линия с няколко продукта, бира, направена от остарял самун и прочие
Nielsen: Паритет сред веригите и обичайна търговия, онлайн извършването на покупки е покрай тавана си Съотношението сред веригите и самостоятелните магазини от обичайна търговия на българския пазар на бързооборотни артикули сега е изравнено. В изискванията на пандемия магазините над 100 кв. м от вериги са най-печелившият формат, а най-потърпевши са обектите под 100 кв. м и най-много - тези до 40 кв. м, изясни Марко Наумов, Retail Vertical Leader в Nielsen Bulgaria в презентацията си на конференцията. От потребителите в България 27% са декларирали, че през последния месец са купували онлайн бързооборотни артикули. По този индикатор България се подрежда на пето място в Европа след Русия, Италия, Гърция и Англия. По оценка на Nielsen обаче таванът за напредък на онлайн търговията при бързооборотните артикули е съвсем доближат - 62% от хората са декларирали, че са скептични към този метод на извършване на покупки на хранителни артикули и не е евентуално да го създадат в идващите шест месеца. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Политика 3 Банки и финанси 1 Политика 2 Политика 3 Политика 1 Политика 2 Здравеопазване 3 Предприемач Реклама Екологичният преход при храните е в ход
" Известно е, че 25% от климатичните излъчвания идват от производството на храни. Решенията в областта на храните не са толкоз ясни, колкото при колите и превоза, само че и тук към този момент се случва екологичният преход ", сподели Ноков. В устрема да се понижат отпадъците от храни се заобикалят опаковките и се търсят от ден на ден насипни артикули. Повишава се търсенето на местна храна. Влизат в действие редица регулации в поддръжка на биологичното земеделие - за по-малко пестициди, по-малко антибиотиците, като задачата на Европейски Съюз е 25% от обработваемите територии да са биологични в бъдеще. Това води до съществени промени в производството на храни. Навлизат нови способи и нови сертификации. " Хармоника " да вземем за пример се сертифицира по ЕSG стандарта В Corporation. " Не единствено производителите, само че и магазините и ритейлърите, търсят мястото си в този екологичен преход ", отбелязва той.

" Това, което следва в хранителния бранш, е изцяло непредвидимо. В идващите 20-30 години при увеличаващо се население ще би трябвало да се създаде толкоз храна, колкото се е произвела, с цел да стигне човечеството дотук. И компликацията в тази задача е, че това не може да се направи за сметка на биоразнообразието и климата, тъй като този заем към този момент е привършен ", сподели той. Като заключи, че задачата в бранша е извънредно комплицирана и рецесията надали ще отмине. " Просто нещата се трансформират и ние би трябвало да вървим с тях докъдето може и да се опитваме да сме съответни ".
Веригите: е-услуги и най-благоприятен подбор
Търговските вериги втора поредна година живеят в изискванията на всекидневни провокации - от обезпечаване сигурността на чиновници и клиентите, до преосмисляне по какъв начин да сме най-полезни за клиентите си, описа Петър Павлов, изпълнителен шеф на Maxima Bulgaria (T-Market) на панела.

Наблюдават извънредно бързи промени в навиците и честотата на извършване на покупки, в кошницата и желанията на потребителите. Трите съществени фактора, които ще въздействат върху държанието на потребителите през идната година са икономическата конюнктура в страната, онлайн извършването на покупки и намирането на най-благоприятен подбор, сподели Павлов. Във веригата работят в последните две посоки.
Бюлетин Ритейл
Всяка седмица получавайте най-важното и забавно от ритейл бранша във вашата поща
Вашият email Записване
Реклама Nielsen: Потребителите чакат растеж в цените на храните, ориентират се към промоции и базисни артикули По данни на Nielsen към 90% от потребителите са на мнение, че цените на храните порастват и това ги прави изключително ценово чувствителни, сподели Марко Наумов. Около 58% са декларирали, че знаят цените на стоките, които купуват и биха забелязали, в случай че те нарастнат. В тези условия тактиката на главната част от хората (около 55%) е да се концентрират върху покупки на базисни артикули и да подценен лукса. Други 42% възнамеряват да купуват артикули единствено на промоция. Силно промоционално насочени са 70% от всички. Тридесет % биха сменили магазина си с подобен, който предлага по-добри промоции. Активно търсят промоции 27%, а 13% биха пробвали друга марка, в случай че тя е в промоция. В момента съвсем половината (47.8%) от продажбите в магазините се случват на промоция, което е растеж от 1.5% от началото на годината, сподели Наумов. Липсата на микрочипове удря по растежа при новите автомобилиОчакваният растеж в продажбите на нови коли през 2021 година няма да се случи поради въздействието на най-малко три фактора, изясни Храбрин Иванчев, общоприет управител на KIA България. Между 15 и 25% от пазара през годината ще бъде изгубен, поради рецесията с материали за произвеждане на коли и най-много на микрочипове, чието развиване към момента е неразбираемо. Компаниите се въздържат да поемат задължения по кое време ще бъдат доставени новите коли и това отблъсква клиенти. Отделно пандемията затруднява визитите в шоурумовете и тест драйвовете и това в допълнение води над 30% загуба на клиенти. Добре е, че сервизите въпреки всичко работят и това разрешава на компаниите да запазят част от приходите си, сподели той. Третият фактор са екологичните правила за изгорели газове от колите, които бяха повишени тъкмо преди рецесията. Тази регулация носи преимущества за екологията, планетата и живота на хората, само че прави колите по-скъпи и също рефлектира в загуба на пазар.Дългосрочната и огромна задача в бранша, както е известно, е прекосяването от мотори с вътрешно горене към електрическа подвижност. В огромна степен производителите са приели, че след 2030-2035 година като нови в Европа ще се оферират единствено електрически транспортни средства. В композиция с коронавирус рецесията и рецесията във веригата на доставки в този момент се получава уравнение с безпределно доста незнайни, сподели Храбрин Иванчев. Затова от KIA са се фокусирали върху инфраструктурата за зареждане на електромобил. Изградили са 30 зарядни станции, включително и 150-киловатова, до техния шоурум и са пуснали мобилно приложение, чиито клиенти получават достъп до мрежите на огромните европейски оператори и до към 300 000 зарядни станции на континента. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Боряна Генчева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР