Посещението на папа Франциск в Светия синод е израз на

...
Посещението на папа Франциск в Светия синод е израз на
Коментари Харесай

Приветствено слово на патриарх Неофит към папа Франциск

Посещението на папа Франциск в Светия синод е израз на почитание към Българската православна черква. Това сподели патриарх Неофит в словото си към папата.

Двамата се срещнаха в Синодалната палата и си размениха дарове. България получи богато инкрустирана книга, отдадена на Св. Павел. Кръст със скъпоценни камъни краси корицата на книгата.

Българският патриарх от своя страна подари картина на храм-паметника „ Св. Александър Невски”.

Ето и цялостния текст на приветственото слово на патриарх Неофит:

От името на Светия Синод на Българската православна черква – Българска Патриаршия приветстваме Вас и Вашите спътници с „ Добре дошли”. Добре пристигнали в земите, носителки на наследството на светите равноапостолни Кирил и Методий, на свети княз Борис-Михаил Покръстител, на свети Климент Охридски и на доста други Божии светци и угодници, с помощта на чието просветителско дело през IX-ти и X-ти век християнството се популяризира в Европа и оттатък нейните лимити.

Известно е, че Рим постоянно е имал отношение към България, като от 11 века насам от време на време поставя старания за определяне на близки контакти със синклита на българската страна. Това откри израз и в първото посещаване на Римски папа в България през 2002 година, когато Вашият предходник папа Йоан-Павел II беше наш посетител. Само след 17 години Вие сте вторият папа, който идва в България, което няма по какъв начин да си разбираем с изключение на като в действителност особено отношение. Вашето предпочитание да ни посетите в Светия Синод възприемаме като израз на почитание към Българската Православна Църква. Уверяваме Ви, че уважението е взаимно.

Стараем се, доколкото ни е допустимо, да следим Вашето дело и се радваме, когато чуваме Ваши мощни думи в отбрана на християнските корени на Европа и предизвестия за заплахите, ескалиращи до искрено богоборчество и физическо гонене на християни в личните им страни. По тези въпроси мненията ни съответстват.

Глава и кормчия на кораба на Едната, Света, Вселенска и Апостолска черква е самичък Господ Иисус Христос и в днешните бурни времена наш категоричен дълг е да пазим Неговия транспортен съд от каквито и да е пробойни, с цел да се спасят повече човешки души. Стараем се да опазваме Църквата, която е „ без леке, или недостатък, или нещо подобно” (Еф. 5:27) и поставяме всички старания да не позволяваме взаимни отстъпки с вярата. Радваме се всякога, когато научаваме, че и други духовни водачи споделят сходни на нашите убеждения.

Ваше Светейшество,

При визитата си в Светия Синод през 2002 година Вашият предходник папа Йоан-Павел II изрази съжалението си от продължаващата липса на пълноценно общение сред нас, като установи, че „ Господ Иисус Христос основа една единствена черква, а ние през днешния ден се представяме на света разграничени, като че самият Христос е разделен”. Нека кажем, че тук, в престолнината на българската страна София, носеща името на Премъдростта Божия, ние постоянно сме се молили за единството на света в Христа, тъй като единни християните ще са по-силни.

Неведоми са, в действителност, пътищата Господни! Само на Божия промисъл може да се отдаде фактът, че тези тук земи са станали очевидци на някои от най-големите върхове в единението на християнския свят, само че също по този начин и на печални разногласия и разколи. Така да вземем за пример, през 343-та година тук се е провел Сердикийският поместен събор, който ние почитаме наедно със Седемте Вселенски и останалите поместни събори, които Православната черква приема за канонични. На този събор, в наличието на 300 епископи от западните и на 79 епископи от източните епархии на Едната, Света, Вселенска и Апостолска Църква, под председателството на Кордовския свещеник Осий е препотвърден тържествено Никейският Символ на вярата, доказана е издадената от папа Юлий I оправдателна присъда над свети Атанасий Велики, наказана е още веднъж лъжливата арианска разкол и са признати значими правила за устройството и положителния ред в Църквата. Сердикийският събор е празненство на Вселенската Църква и завещание, което би трябвало да ни предизвиква и въодушевява.

От друга страна, архивите пазят писма, написани от Вашия предходник папа Николай I и от Константинополския патриарх свети Фотий до нашия свети княз Борис-Михаил Покръстител, както и редица други писма, послания и протоколи от поместни събори, всички те свидетелстващи за избрани условия към покръстването и приемането на българския народ в лоното на християнската религия. Обстоятелства, довели до разногласия, обременяващи и до ден сегашен връзките в християнския свят. Струва ни се, че въпреки и добре документирана, тази част от историята на Църквата не е задоволително независимо оценена и не са направени нужните заключения. А е допустимо да се окаже, че в оня момент, в който историята на Вселенската Църква се е преплела с историята на българската страна, се крият някои от отговорите на въпросите, които ни занимават и през днешния ден.

Животът на Църквата се направлява от нашия Господ Иисус Христос. Ако Бог е позволил нещо да се случи, то Той знае за какво го е позволил и чака и ние да разберем за какво. Ние, Българската православна черква, сме твърдо уверени, че във връзка с вярата взаимни отстъпки не може и не трябва да има.

Използваме случая, с цел да изразим благодарността ни за радушния банкет, който всяка година на 24-ти май оказвате на нашите пратеници в Рим и за единодушието Ви те да правят Богослужба над гроба на свети Константин-Кирил Философ, и да измолват неговото покровителство пред Бога за благочестивия и христолюбив български православен народ.

Желаем Ви прелестен престой в нашето Отечество!

Папа Франциск в България В очакване на папата: Временно лимитират придвижването по Автомагистрала „ Тракия ” Папамобил(чето) на Франциск: Светият отец загърби и лукса на 4 колела Българският папа: Десетте години на Анджело Ронкали у нас Тиха молитва на папата в храм-паметника „ Св. Александър Невски ” (ВИДЕО) Слово на папа Франциск в Светия синод Папа Франциск се срещна с патриарх Неофит, размениха си дарове Папата и президентът дружно се оповестиха против омразата Един по-специален подарък за папата (ВИДЕО) Смелите швейцарци, които са подготвени да умрат за папата Раковски чака своя папа НА ЖИВО: Папа Франциск в България - ден първи Охрана на клубове, химик и танцьор: Какъв е бил Франциск, преди да стане папа? Папа Франциск идва на посещаване у нас Италианските издания за визитата на папата в България и Северна Македония Бивш началник на НСО: Посещението на папата е с висока степен на риск ​Кисело мляко и златовезана икона ще подари Борисов на папата Борисов: Когато папата отиде в една страна, целия свят гледа нея София под полицейска обсада за визитата на папа Франциск Митрополит Антоний: Няма напрежение сред БПЦ и Светия трон поради визитата на папата Говорителят на Католическата черква у нас: Папата е сложен за охраняване
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР