Посещението на индийския премиер във Вашингтон миналата седмица изглеждаше като

...
Посещението на индийския премиер във Вашингтон миналата седмица изглеждаше като
Коментари Харесай

Трябва ли Русия да се опасява от Индия

Посещението на индийския министър председател във Вашингтон предходната седмица изглеждаше като цялостен успех - и може да се окаже огромно достижение за индийската дипломация. Съединените щати, както и Западът като цяло, отслабват много бързо и по тази причина се пробват да употребяват всяка опция, с цел да потвърдят ролята си в интернационалната политика. За Индия това предпочитание дава огромен късмет да получи най-малко частично това, което Западът в никакъв случай не е бил подготвен да показа - съвременни технологии и вложения в индийската стопанска система.

Това съставлява ли опасност за съветските ползи? Категорично не, тъй като това няма да засегне връзките ни с Индия или установяването на многополюсен международен ред. Първото е значимо за сегашните външноикономически връзки на Русия в изискванията на наказания от Запада, а второто е за реализиране на концепциите ни за по-справедлив международен ред.

Човек може да бъде сигурен, че Делхи няма да стане младши сътрудник на Вашингтон. В самите Съединени американски щати, несъмнено, разчитат на това: търсят „ таран “, който да бъде употребен против Китай. Именно Поднебесната е главният съперник на Вашингтон и американските стратези се пробват да намерят сили да реализират победа с непознати ръце. Но няма причина да се счита, че това е част от проектите на индийското управление. Освен това то е изправено пред задания от в действителност героичен мащаб - да извади стотици милиони сънародници от бедността.

И за това би трябвало да се опитат да повторят това, което Китай направи преди 50 години: да получи пари и технологии от Запада. Тяхната Индия към момента сериозно няма такива. За постигането на тази цел индийският министър председател е подготвен да направи доста. Освен да направи това, което самите американци в действителност биха желали от него.

Най-голямото достижение на срещата във Вашингтон за Съединени американски щати е решението за вероятно разкриване на ремонтна база в Индия, която ще обслужва Военноморски сили на Съединени американски щати. Но надали може да се приказва за разполагане на американска войска в страната. Играта на Нарендра Моди ще бъде доста по-трудна от тази, с която Съединени американски щати са привикнали в връзките си с разрастващите се страни. Малко евентуално е някой в Индия да трансформира териториите си в евентуален обект на нахлуване от враговете на Съединени американски щати в Индия. Следователно индийците ще се лимитират, в случай че проектът се реализира, до даването на услуги, в подмяна на които ще получат действителни стопански изгоди.

За година и половина, минала от прехода на спора сред Русия и Запада в остра фаза, Индия сподели, че ще се управлява единствено от личните си ползи в интернационалните каузи. Търговията сред нашите страни непрестанно пораства и последователно придобива нужната инфраструктура за това.

Характеристика на новите търговски връзки с тази страна е тяхната самостоятелност от интернационалните финансови институции, следени от Съединени американски щати и Европейски Съюз. На първо място, става дума за закупуването на съветски нефт, където Индия непроменяемо заема водеща позиция през последната година. Разширяването на доставките от индийска страна е възпрепятствано от дребен брой конкурентни артикули, които Делхи може да предложи на съветския пазар. Напомням, че всичко това се случва в миг, когато Съединени американски щати се пробват да окажат напън върху всички страни по света, с цел да ги принудят да съкратят връзките си с Москва.

Политически също сме повече от добре с Индия. Подобно на всички други страни, които симпатизират на Русия (Китай не е изключение), Индия е за скорошно преустановяване на военните дейности в Украйна. В същото време страната в никакъв случай не е осъждала дейностите на Русия, макар че през 2003 година индийският парламент одобри специфична резолюция, осъждаща дейностите на Съединени американски щати и съдружниците им във връзка с Ирак. Делхи цени политическия разговор с Москва и въобще няма да поправя държанието си. На първо място, тъй като независимите външнополитически решения са изцяло в сходство с индийската визия за нейната позиция в света. Но не по-малко значим е фактът, че никой в Делхи не изпитва доверие в Съединени американски щати, както в останалата част на Запада. А Русия, при всичките ни компликации, в никакъв случай не е създавала мотиви за съмнение към себе си.

С изключение на дребна група страни, които директно поддържат Русия в нейния спор със Запада, никой няма да се откаже от задачите си за развиване поради нас. Нещо повече, всички те се стремят да извлекат оптималната изгода от зараждащия се спор в Европа. За Индия това е преференциална търговия с Русия и късмет да получи нещо от Запада, който също като нас се намира в тежка обстановка. Директният конфликт сред Запада и Русия за Украйна отваря историческа фаза, в която опциите за разрастващите се страни могат да порастват точно посредством поддържане на връзки и с двата съперника.

В Делхи, както и в доста други столици по света, сходна обстановка можеше единствено да се мечтае от няколко десетилетия. След Втората международна война контролът върху международната политика остава в ръцете на страните победителки. Техният спор посред им е поле за благоприятни условия за тези, които не са получили задоволително изгоди от най-кървавата военна борба в историята на човечеството. Индия, като една от водещите сили в развиващия се свят, е нетърпелива да се възползва оптимално от тази опция. Особено като се има поради, че до момента в който тя изостава доста от темповете на икономическо развиване от различен азиатски колос - Китай - и се стреми да понижи тази разлика, разчитайки на всички вероятни външни запаси. Един от тези запаси е внезапно повишеното политическо значение на Делхи през последната година и половина.

Движението на необвързаните страни, в което Индия играе една от водещите функции, постоянно е оставало в сянката на борбата сред Изтока и Запада по време на Студената война. Но тогава неговите участници биха могли да чакат да получат някои изгоди от неутралната си позиция. Те не решаваха нищо в международните каузи, само че можеха да запазят относителна самостоятелност. След 1991 година разрастващите се страни се оказаха в най-трудно състояние. „ Победилият “ Запад към този момент нямаше причина да им прави отстъпки. Алтернативата в лицето на Съюз на съветските социалистически републики изчезна, а контролът върху международните финанси и технологии беше напълно в ръцете на Съединени американски щати и Европейски Съюз. Припомнете си, че американците един път постановиха наказания против самия министър председател Моди по обвинявания в „ нарушение на религиозните свободи “ и даже му отхвърлиха правото да влиза в Съединените щати.

Сега обстановката се промени радикално. Топлото посрещане във Вашингтон даже не е възпрепятствано от дейната търговия на Индия с Русия, а всевъзможни упреци по въпроса за човешките права в Индия остават настрани. Това се възприема в Делхи като симптом на уязвимост, само че и надали е илюзорно.

Индия добре осъзнава, че Съединени американски щати не са благонадежден стратегически сътрудник, елементарно изоставят съдружниците си в сложна обстановка и всеки миг могат да извадят остарели искания на повърхността. Но в този момент Америка би трябвало непременно да покаже, че положителните й връзки не се лимитират до стеснен кръг от правилни спътници. Затова те са подготвени да създадат освен алегорични жестове, само че и да обещаят съответни изгоди. И тогава ще се види, че Индия от дълго време е научила, че има огромна отдалеченост сред обещанията на Запада и тяхното осъществяване.

Отношенията сред Индия и Съединени американски щати навлязоха в нова фаза. Вашингтон приветства всеки, даже алегоричен триумф. В Делхи са подготвени да одобряват заплащане за това под формата на вложения и технологии. Русия въобще не би трябвало да се тревожи съществено за всичко това.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР