Португалският парламент одобри нов закон, благодарение на който ще бъде

...
Португалският парламент одобри нов закон, благодарение на който ще бъде
Коментари Харесай

Парламентът на Португалия улесни смяната на пола в документи

Португалският парламент утвърди нов закон, с помощта на който ще бъде по-лесно хората да сменят законовия си пол, съобщи Би Би Си. Така Португалия стана една от няколкото европейски страни, които не изискват здравна или държавна намеса за това, показва " Евронюз "

Гражданите, навършили 16 години, към този момент ще могат да трансформират пола и името си в документи без да е нужен медицински отчет.

Активисти поддържаха закона, който съгласно тях е демонстрация на почитание към правото на самоопределяне. Критиците на решението бяха срещу това да се позволи смяната без медицински отчет и да се понижи минималната възраст от 18 на 16 години.

Депутатите приветстваха с овации утвърждението със 109 гласа в 230-местния парламент. Исабел Морейра, народен представител от Социалистическата партия, приветства " историческия ден, който уважава транс-хората и техните фамилии ".

Депутат от дясната партия CDS-PP, който е срещу решението, съобщи: " Ние не сме съгласни с този закон. (Тези, които са) на 16 години не могат да подписват брак, да пият алкохол или да карат, тъй че не би трябвало да могат да взимат и решения с толкоз дефинитивни и съществени последствия ".

За хората на възраст сред 16 и 18 години, смяната на пола ще би трябвало да бъде утвърдена от родителите или законните им представители. Според остарелия закон хората, които желаят да трансформират пола си в публични документи, трябваше да показват здравна оценка и да бъдат на най-малко 18 години.

Няколко европейски страни изискват трансджендър хората да преминат медицински процедури, да бъдат диагностицирани с психическо разстройство или да се разведат, с цел да бъдат законово приети като такива. С новия закон Португалия става една от шестте страни, приели политика за " самоопределяне ", наред с Малта, Норвегия, Дания, Ирландия и Белгия съгласно " ИЛГА Европа ", мрежа на ЛГБТ групи (лесбийки, гейове, бисексуални, трансджендър и интерсексуални хора).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР