Портокаловият сок с право може да се каже, че е

...
Портокаловият сок с право може да се каже, че е
Коментари Харесай

Портокаловият сок - колкото вкусен, толкова и опасен

Портокаловият сок с право може да се каже, че е най-обикнатият и употребяван сок в света. За доста хора първата асоциация, която изплува в главата им при споменаването на " чаша свеж сок ", е точно свежестта на портокаловия фреш.

По-голямата част от рекламите на фирмите, произвеждащи натурални сокове, употребяват за лице точно напитката от портокали, макар че създават голям набор от плодови сокове.

Но дали е безвреден портокаловият сок, когато е употребяван в огромни количества? Оказва се, че да. Любимата на мнозина ни напитка има своите показания и противопоказания, както и оптимална доза.

Ползите от портокалов сок

Прясно изцеден портокаловият фреш съдържа обилие от витамини А и В. В не доста огромни количества съдържа още витамини от група В (В6, В2, В1), витамин К и Е, биотин, фолиева киселина, както и инозитол, ниацин и единадесет незаменими аминокиселини.

 Портокаловият сок е доста потребен

В допълнение портокаловият сок съдържа микроелементите калий, калций, фосфор, мед, желязо, магнезий и цинк.

Поради огромните количества витамин С, портокалов сок оказва помощ за повишение на имунитета, бори умората, укрепва кръвоносните съдове. Свежата напитка от портокал постоянно се предлага при хипертония и атеросклероза.

Прясно изцеденият сок от портокал потиска възпаленията в организма. Богатството от антиоксиданти имат отлични противовъзпалителни дейности, които стопират оксидативния стрес, породен от свободните радикали. Антиоксидантите в портокаловия сок защищават от рискови болести като инфаркти и инсулти.

Фреш от портокал е целесъобразен за консумация от хора, страдащи от болести на ставите, черния дроб, белите дробове, кожата, а оказва помощ и при анемия.

Много скъпо свойство на пресния портокалов сок е опцията да защищава от камъни в бъбреците. Това се дължи на съдържащата се в него лимонена киселина, която защищава от формиране на бъбречни камъни, които нарушават функционалността на бъбреците и затрудняват естествения дренаж на органите.

Витамин С в сока от портокал е същински балсам за хубавичко и красива кожа. Той подтиква синтеза на колаген и защищава кожата от нездравословните ултравиолетови лъчи. Пийте повече сок от портокал през горещите летни месеци, когато кожата е по-податлива на нездравословните въздействия на слънчевите лъчи.

Вредите от портокалов сок

 Портокаловият сок може да бъде и рисков

Портокаловият сок НЕ е потребна напитка за хора с висока киселинност на стомашния сок, за тези, които страдат от от гастрит или язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Тонизиращата напитка не се предлага при съвсем всички болести на червата. Уверете се, че нямате сходни проблеми, преди да посегнете още веднъж към този сок.

Ако страдате от някоя от изброените заболявания, само че пък доста обичате портокалов сок, експертите поучават да го разреждате с вода.

Портокаловият сок, както и всички други плодови сокове, имат един значим минус. Фактът, че в състава му се съдържа доста плодова захар. Затова използват в по-големи количества портокаловият сок може елементарно да се трансформира в причина за затлъстяване или диабет вид II - несъмнено, в композиция с всичко останало, което поемаме като храна и питиета (полезно или не).

Следва да се означи, че във връзка с риска от диабет или затлъстяване, портокаловият сок се оказва рисков. Сравнен с ябълковия сок, портокаловият е два пъти " по-коварен ".

Портокаловият сок е препоръчван в доста диети за намаляване, само че тъкмо плодовата захар в състава му може да затрудни свалянето на непотребните килограми. Пиейки сок, ние не осъзнаваме по какъв начин поемаме огромно количество калории в течна форма, а това е сериозен риск за талията. Така, вместо да отслабваме, ние даже може да започваме да качваме килограми.

Според някои диетолози портокаловият сок може да е доста по-опасен, в сравнение с сме предполагали. Възможно е в него да се съдържат рискови бактерии, които водят до стомашни инфекции и неразположения. Подобен резултат се получава при погрешно предпазване на плодовете и съхранението на сока в железни съдове с неприятна хигиена.

Ако решите да си купите портокалов сок, постоянно преценявайте добре мястото, от което си поръчвате. Ако пък си го приготвяте в домашни условия, се убедете че сте почистили добре цитрус пресата или сокоизтисквачката.

 Ползи и вреди от сока от портокали

Правилният метод на употреба

Експертите припомнят, че допустимото потребно количество портокалов сок, който човек би трябвало да употребява в границите на една седмица, е от три до шест чаши (150-200 мл). Това важи за изцяло здрави хора, които нямат стомашни недоволства. Дори и да нямате някое от горепосочените положения, също не трябва да прекалявате с пиенето на този цитрусов сок. Както при всички потребни храни, по този начин и тук важи правилото да не се прекалява.

Избягвайте да пиете портокалов сок на гладно, тъй като в допълнение нервира лигавицата. Мнозина от нас го комбинират със утринната си чаша кафе, което е още по-вредно за стомаха, защото кофеинът също нервира стомаха. Най-добре е да посегнете към чашата си кафе най-малко 30 минути преди или след приема на пресния портокалов сок. Старайте се и да сте закусили преди този момент, с цел да извлечете оптималните изгоди от фреша, без да подлагате здравето си на непотребен риск.

С портокалов сок предлагаме да си приготвите и един апетитен портокалов кекс.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР