Порто Ерколе, Тоскана, Италия. Екип на от мястото на събитието. Със

...
Порто Ерколе, Тоскана, Италия. Екип на от мястото на събитието.
Със
Коментари Харесай

Тествахме най-мощната, най-скъпата и най-тежката Skoda

Порто Ерколе, Тоскана, Италия. Екип на от мястото на събитието.

Със задвижване на всички колела, по един мотор на предната и задната ос, общо 300 к.с. мощ и 460 Нм въртящ миг, спортната, наклонена линия на покрива и емблематичната приставка към моделното означение, нашият блестящо червен тестов автомобил Skoda Enyaq Coupé RS iV в действителност има всички признаци на състезателен електрически SUV. Но дали е по този начин? Подложихме на първи тест най-мощната Skoda. Ето и усещанията ни.

Екстериор `Тествахме

Докато дизайнът на предната част не се отличава значително от общоприетия Enyaq, задната част наподобява доста по-елегантна и по-малко обемиста от тази на модела, който е на пазара от началото на 2021 година и който бързо се трансформира в електрически бестселър във вселената на Skoda.

Но това, което е красиво, не постоянно би трябвало да е практично и за марка, която се гордее със слогана " Simply Clever " и предлага на клиентите си чадъри във вратата, стъргалки за лед в капака на резервоара, практични джобове и специфични места за кабелите за зареждане, подобен дизайн, несъмнено, е ненапълно контрапродуктивен.
`Тествахме

Въпреки това, инженерите от Skoda са съумели да запазят пространството за главите на пасажерите откъм гърба, освен това приказваме за хора с растеж над 1.80 метра. Впечатление прави и общоприетия панорамен стъклен покрив. А макар скосяването на тавана, багажникът на спортния лифтбек побира цели 570 литра - достижение, което е единствено с 15 литра по-малко от това на общоприетия Enyaq.

Моделът RS може да бъде разпознат по характерния му орнамент с две съответстващи табели, осветената псевдорадиаторна решетка с черна рамка, наречена " Crystal Face ", със общоприетите матрични LED светлини и големите 21-цолови джанти. Тези по-скоро механически характерности не са се сторили на експертите от Skoda додтатъчно прочувствено решаващи и по тази причина дизайнерите са сложили акцент и върху цветовете. Най-впечатляващи от тях са рекламното зелено " Mamba Green ", както и аленото, с която беше решен нашият тестов автомобил.
`Тествахме

Но в случай че нямате смелостта да шофирате дълъг 4.65 метра, необятен 1.88 метра и висок 1.61 метра (версията RS е към един сантиметър по-ниска от елементарните модели на модела купе), в тези поразителни цветове, от компанията оферират и надалеч по-стандартни.
Интериор `Тествахме

Skoda също по този начин " завинтва " типичните RS отличителни знаци и в интериора на Enyaq Coupé RS iV. В допълнение към тях на очи се набиват спортния, перфориран волан, съставни елементи с карбонов тип, декоративните шевове, които могат да бъдат изпълнени в разнообразни цветове, таблото, отчасти покрито с алкантара (или други скъпо изглеждащи материали), както и спортните седалки с интегрирани подглавници, които вършат най-голямо усещане в салона.

Страничните подпори наподобяват извънредно смели, само че са толкоз меко подплатени, че странична опора съвсем не се усеща. Спортните кресла обаче държат лидера и пасажера до него в позиция, много по-добре от естествените седалки. С други думи те са нещо приблизително сред комфортни и спортни, а типът им несъмнено впечатлява.
`Тествахме

Както при всички модели на новата MEB платформа на VW Group, дребният инструментален панел се намира зад кормилото. В предното стъкло обаче няма по какъв начин да не се забележи неповторимия head-up екран с AR функционалност, който пресъздава спомагателна информация, а сред седалките на лидера и пасажера е ситуиран свободно изравен 13-инчов екран, показващ ни данни от инфотеймънт системата. Самата система към момента има много забележки, само че от компанията най-малко поставят старания да я подобрят и вследствие на последната проверка, към този момент са вероятни актуализации и по въздуха.
`Тествахме

Двигател и ходови характеристики
Но в този момент на огромния въпрос... дали Enyaq Coupé заслужава обозначението RS и има ли в действителност смисъл от подобен модел? За да отговорим, карахме много по криволичещите и от време на време недотам положителни пътища в Тоскана...

Както към този момент споменахме, в RS версията работят два електромотора, както при моделите 80x на Skoda. На предния мост има несинхронизиран електродвигател, а на задния е налична по-мощна PSM машина (синхронен електромотор с непрекъснати магнити). Този силов тракт форсира Enyaq Coupé RS до 100 км/ч за 6.5 секунди, а оптималната скорост е лимитирана до 180 км/ч. Бързо е, само че не е доста спортно. И във връзка с оптималната скорост, и във връзка с ускоряване.
`Тествахме

Независимо от това, " ритникът " при пускане е разполагаем и основава избрани страсти. По забавно е шасито, което се трансформира в " точка на преплитане ". За шасито в Enyaq Coupé RS от Skoda залагат на адаптивния DCC против в допълнение възнаграждение от 500 евро, който може да се ръководи посредством познатите режими. При comfort неравностите съвсем не се усещат, само че кренът в завоите е осезателен. той доста понижава при режим sport, само че въпросното люшкане не изчезва и купето, което тежи 2.3 тона, към момента не накланя неприятно, изключително за спортна кола.

И в случай че в този момент очаквате, че това ще докара до най-малко високо равнище на комфорт при естествени обстановки на шофиране, ще би трябвало да ви разочароваме. Във връзка с 21-цоловите джанти дупките и напречните фуги постоянно се придвижват жестоко в интериора. Но на добра пътна настилка новата Skoda се усеща мека като масло, а асистиращите системи обезпечават спомагателен релакс. Точно като озвучителната система на Canton.
`Тествахме

Освен по-големия крен, най-много поради тежестта на колата, останалата част от държанието при шофиране е на равнище. Кормилното ръководство поставя доста старания и съумява да овладее с лекост тежкото купе със задвижване на всички колела. Воланът е пряк и мощно осведомителен.

С други думи, на електрониката и е добре известно тежестта на транспортното средство и огромния капацитет за заплаха при прекомерно бързо завиване и тъкмо заради тази причина се намесва бързо, преди нещата да станат неконтролируеми. Така че прекомерно огромната маса не е значителен проблем за най-мощната Skoda.
Зареждане `Тествахме

За разлика от скоростта на придвижване, тази на зареждане е доста по-бърза. Със 135 kW, новата Enyaq към този момент може да се зареждат с новия програмен продукт. При съвършени условия това би трябвало да разреши на батерията от 82 kWh да се зареди от 10 до 80 % за към половин час. Според WLTP потенциалът може да бъде задоволителен за 505 км - което би съответствало на теоретична консумация от 17.2 kWh/100 км.

Трябва да е ясно, че тези цифри нямат необикновен смисъл, като това не се отнася единствено за RS версията, нито единствено за чешките електрически автомобили, а е годно за всички нови електрически автомобили. В случая би трябвало да си предвидите най-малко 20 kWh/100km. Пробното ни шофиране сподели, че отметката 400 км пробег с едно зареждане е изцяло постижима.
Цена `Тествахме

Свикнали сме колите с марка Skoda да ни впечатляват с атрактивни цени, изключително за това, което оферират. Тук случая е по-различен. Не, че ще получите по-малко за парите, само че те напълно не са малко. Това в действителност е най-скъпата Skoda в историята на марката, само че в случай че желаете електрически състезателен SUV, освен това с доста положително равнище на комфорт и с ефектна визия, то ще би трябвало да се разделите със шестцифрена сума.
`Тествахме

`Тествахме

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР