Поредния сблъсък между държавата и еколозите е на път да

...
Поредния сблъсък между държавата и еколозите е на път да
Коментари Харесай

Опасност от нови наказателни процедури към България

Поредния конфликт сред страната и еколозите е на път да възбуди нови наказателни процедури и тежки санкции за страната ни. Стана ясно, че в Европейската комисия към този момент се готовят да ни "отрежат главата ", в случай че държавното управление не одобри измененията в Закона за биологичното многообразие.

Въпреки опасността от тежки санкции, Кабинетът ни към този момент близо два седмици отсрочва приемането на измененията в норматива. Те сякаш бяха включени за гласоподаване в дневния ред на съвещанието от 10 април (точка 4Б), само че от стенограмата на това съвещание излиза наяве, че одобряването на текстовете е „ отсрочено за доуточняване “ от премиера Бойко Борисов. Очевидно всекидневните кавги през последния месец задоволително са нагнетили напрежението, с цел да бъде провокиран и нов конфликт – с природозащитниците.

А до него неизбежно ще се стигне, защото корекциите в Закона бяха обявени от министъра на околната среда и водите Нено Димов с уверението, че най-накрая ще се постави ред в хаоса, основан от „ еколозите “ от обединението „ За да остане природа в България “, обрисували границите на Натура 2000 у нас преди 12 години.

Явно това надалеч не беше по усета на зелените, защото те незабавно огласиха свое мнение, в което се споделяше, че в случай че предложенията на министерството на околната среда и водите бъдат признати, съгласно тях ще се основат предпоставки да се образуват няколко рискови опасни прецедента.

Първо те показаха, че задачите на предпазените зони от мрежата Натура 2000 ще бъдат изменени в несъгласие с условията на европейската инструкция за местообитанията, а това означавало, че България ще би трябвало да трансформира и да обезсилва еднолично европейските закони за природата.

Вторият опира до заплахата за промени в листата на обектите за запазване в зоните - съгласно зелените те ще могат да се трансформират по еднолична преценка на министъра при липса на ясни процедури за това. В това те подозират, че министърът безотговорно ще предопределя избора на всяка една предпазена зона и бъдещето й.

На трето място измененията включват създаване на наложителни „ Териториални проекти за ръководство “, които да дефинират всички предпазени зони в обсега на една Районна ревизия по околна среда и води. Това пък съгласно еколозите означавало, че този проект ще включва елементи от зони, попадащи на територията на няколко региона. В тази връзка те акцентират, че директивата на Европейския съюз е напълно ясна – ограниченията за запазване се ползват на равнище предпазена зона, а не за елементи от зона.

Другата смяна, която сигурно ще раздразни екозащитниците е, че с унищожаване на отговорностите на Националния съвет по биологично многообразие (НСБР) във връзка с политиките по Натура 2000 препоръчаните промени в норматива изключват науката при основаването и ръководството на мрежата Натура 2000. И припомнят, че в този съвет членуват както представители на администрацията, по този начин и на научни и университетски държавни и цивилен организации, работещи в региона на биоразнообразието, към които има съответни условия за научна експертиза. Според новите текстове той се заменя с съвещателен съвет, само че не са изложени условия за научната му експертиза в региона на биоразнообразието.

Не могат да бъдат подценени и измененията, които са свързани с присъединяване на неправителствените организации в процесите към Натура 2000 - тези промени на процедура го лимитират. Според природозащитниците „ се слагат дискриминационни условия “.

Според Коалиция „ За да остане природа в България “ законопроектът би трябвало да бъде отритнат, защото посочените проблеми в него щели доведат до намаляване на режимите за запазване на Натура 2000 мрежата и по този начин тя ще се обезсмисля. Еколозите се притесняват, че измененията биха улеснили градежи и злоупотреби в опазени естествени обекти. „ Фактът, че към една трета от страната попада в Натура 2000 мрежата е късмет, който би трябвало да бъде употребен за възстановяване на качеството на живота на българите. Натура 2000 в България е основана по силата на европейски закони за природа, които страната се е задължила да съблюдава и ползва като член на Европейски Съюз. Целенасочен напън и нарушение на Натура 2000 ще докара до следващата наказателна процедура против България “, предизвестяват от организацията..

Казаното е подсказва, че на вратата ни чука заплахата от вкарването на страната ни в клопката на наказателните процедури. А санкциите, до които те водят могат да доближат десетки хиляди евро дневно, в случай че Законът за биологичното многообразие не бъде признат в най-кратки периоди.

Още предходната година стана ясно, че пред кабинета има още един проблем. Ако корекциите не станат факт в крратък период администрацията в Брюксел освен ще ни накаже, а има заплаха и страната да бъде наказана от доста частни притежатели, чиито земи са вкарани в екологичната мрежа ( засегнатите са близо 1 200 000 души) и те на процедура не могат да се разпореждат с тях. Стана ясно, че доста от тези хора от дълго време се сдружават и има заплаха против страната ни да бъдат заведени хиляди каузи по Закона за отговорността на страната и общините за вреди.

Ще бъде ли открит баланс сред всички тези ползи? Засега не е ясно.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР