Поредни обвинения към България отправи македонският вицепремиер Никола Димитров, който

...
Поредни обвинения към България отправи македонският вицепремиер Никола Димитров, който
Коментари Харесай

Македонски министър сръфа България, със Сърбия били приятели

Поредни обвинявания към България насочи македонският вицепремиер Никола Димитров, който приказва пред сръбски медии.

България със своята политика и с наложеното несъгласие в прочут смисъл компрометира македонско-българското другарство. Освен това наложи несъгласие и на Европейски Съюз към района, от който е част, счита Димитров.

„ Ние на процедура взехме решение въпроса с България и подписахме Договор за другарство първо с България, с цел да се обърнем по-късно към Гърция и да решим огромния проблем. В член 2 от Договора написа, че България ще ни оказва помощ по пътя към Европейски Съюз. Както и да тълкуваме думата „ оказва помощ “, това не значи блокиране и несъгласие и в прочут смисъл с тази своя политика България нарушава Договора за добросъседство, другарство и съдействие, който сключихме, както от позиция на помощта по европейския път, по този начин и от позиция на невмешателство във вътрешните работи, защото македонската еднаквост и македонският език са наша работа. Това не е въпрос на трета страна “, твърди Димитров.

Македонският път към Европейски Съюз е може би най-трудният. Започнахме измежду първите и подписахме Договор за стабилизиране и асоцииране преди Хърватия, а тя към този момент от осем години е член на Евросъюза, до момента в който ние още не можем да стартираме договарянията и още чукаме на вратата, сподели вицепремиерът.

В изявление за Евронюз Сърбия той твърди, че страната е получила към този момент 10 позитивни отчета за прогрес, само че те очевидно не са задоволителни за по-нататъшни дейности.

Димитров разяснява и двустранните връзки със Сърбия, които оцени като другарски. „ Ние със Сърбия имахме общо минало, бяхме част от някогашната федерация. И със Сърбия желаеме да имаме общо бъдеще в Европейски Съюз, общо европейско бъдеще “, сподели той и акцентира, че в този момент сред Скопие и Белград се организират по-често срещи и визити и има по-голямо схващане.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР