Поредна управленска криза в болницата във Враца, след като цялото

...
Поредна управленска криза в болницата във Враца, след като цялото
Коментари Харесай

Директорът на болницата във Враца подаде оставка, след като цялата Педиатрия излезе в отпуск

Поредна управническа рецесия в болничното заведение във Враца, откакто цялото Педиатрично поделение на МБАЛ " Христо Ботев " затвори до края на август поради по едно и също време излизане в отпуск на всички негови чиновници.

Директорът Кети Цанова е подала молба за преустановяване на контракта ѝ до Министерството на здравеопазването тъкмо преди министър Христо Хинков да замине за Враца, с цел да разиска по какъв начин да се реши казусът с лекарите - педиатри.

Цанова се включи с итнервю в Българска национална телевизия, в което не загатна, че е подала оставка - вместо това отбрани решението на медиците от Детското поделение да го затворят за месец.

" Шефът на отделението е внесъл докладна, че желае цялото поделение да излезе в отпуск. Има насъбрани 799 дни необработен отпуск - предлагането беше рационално, тъй като по този начин се обезпечава използването на отпуска за всички. Разговарях с шефа на болничното заведение в Монтана да поеме пациентите, които би трябвало ние да лекуваме. Летните месеци са доста едва натоварени за отделението ", сподели тя.

В същото време Цанова разгласи, че " не е ясно по какъв начин ще стартираме да работим след 1 септември ", тъй като част от лекарите в отделението са декларирали и желание да изоставен. В момента болничното заведение е оповестила конкурс за четирима лекари със компетентност " Педиатрия " и още четири медицински сестри, като обезпечава общинско жилище на искащите да стартират работа, които не са от Враца.

Болницата е натрупала над 2 млн. лева отговорности поради неизползваните отпуски на чиновниците си: " Първопричината да се натрупа са годините с Ковид-пандемия, когато се ръкопляскаше на лекарите, че не напущат работните си места ", сподели още шефът на болничното заведение.

Министърът на опазването на здравето Христо Хинков призна, че във Враца има дългогодишни проблеми, само че изрази недоумение за какво тя е решила да подаде оставка на фона на последните събития.

Кети Цанова е изпълнителен шеф на МБАЛ " Христо Ботев " от октомври 2022 година, откакто предшественикът ѝ Петър Керемедчиев е напуснал още преди да изтече 3-годишният му контракт.

Болницата във Враца е мажоритарна благосъстоятелност на страната, като локалните общини имат по-малък дял в капитала ѝ. Към края на 2022 година задълженията ѝ са били към 18 млн. лева.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР