Поредна интересна среща между един от най-влиятелните артисти на испанската

...
Поредна интересна среща между един от най-влиятелните артисти на испанската
Коментари Харесай

Музейните витрини като произведение на изкуството в изложбата на Института за съвременно изкуство

Поредна забавна среща сред един от най-влиятелните актьори на испанската образна сцена - Ориол Виланова, и един от българските куратори с най-ярък почерк - Десислава Димова, е подготвил за публиката Институтът за модерно изкуство – София. Изложбата е озаглавена „ Нови модели “ и е третата експозиция, част от плана “Суперпозиции 2 / Заплитане 2022 “, който провокира образни актьори и куратори от Европа да проработят за първи път дружно.

Изложбата „ Нови модели “ ще бъде открита на 16 юни от 18.00 до 20.00 ч., в наличието на Ориол Виланова и Десислава Димова в галерията на бул. Васил Левски 134 (вход откъм ул. “Екзарх Йосиф”). „ Как структурираме познанието си за света и по какъв начин избираме да го представяме е исторически и идеологически феномен. Музеят е може би неговото най-добре познато олицетворение.

Музеят събира, резервира, само че и селекционира, интерпретира и показва, отразявайки по този начин ценностната система на мястото и времето, в което живеем “, споделя Десислава Димова. В нейния кураторски текст към изложбата четем още: „ Ориол Виланова изследва музея точно като подобен знак на времето и светогледа ни, като се концентрира най-много върху исторически и художествени музеи. Художникът обаче отмества вниманието си от цената на самите музейни обекти (както знаем музеят е постоянно главен фактор за потвърждаването или основаването на полезността на даден предмет), и вместо това се „ разсейва” в странични или просто утилитарни детайли от музейната система за излагане и разпространяване.



Такива са да вземем за пример картичките, репродуциращи обекти от музейните сбирки. Виланова ги купува не от музеите, а от битпазарите в разнообразни градове. Така той наблюдава тяхното “вторично” разпространяване (изпращани точно като картички), „ смърт” (изхвърлянето им от първична употреба) и следващо преработване в нов ценностен ред – не като облик на исторически артефакт, а като исторически артефакти сами по себе си.

В изложбата „ Нови модели” е показан различен подобен детайл от системата на музейната галерия – изложбените витрини. „ Нови модели” е част от продължаващ план, в който художника заема витрини от разнообразни музеи в градовете, където показва работата си, с цел да ги покаже като експонати в изложбата. Абсолютно празни, без индикация за генезис и история, витрините се трансформират в артефакти, като че ли очакващи своята интерпретация, датировка, систематизиране и за какво не евентуално музеифициране.

Без характерна интервенция или селекция от страна на художника, витрините в изложбата в София съставляват моментна фотография на историята и политиката на музеите в града. От употребяваните материали и дизайн, през избора на характерен фасон на видимост, до практическата наличност (или не) на свободни витрини, или пък реакцията на музейната администрация на запитването на създателя – витрините са колкото творби, толкоз и „ улики” за скрития роман на музея. Празните им размери обръщат погледа на открито, към историята, хората и случайностите които ги заобикалят.

Празната витрина е част от екологията на отношението ни към предишното и бъдещето, към живата и неживата природа, способността ни да пазим и унищожаваме, да произвеждаме остатък и да сътворяваме куриози.

„ Нови модели “ е трета галерия от Суперпозиции 2 / Заплитане 2022, едногодишната изложбена стратегия на Института за модерно изкуство-София. Програмата съдържа шест изложения, всяка резултат от съдействието сред художник и куратор, както и цикъл от просветителни събития и полемики. Те обследват „ заплитанията “ на актуалното изкуство с политиката, науката и технологиите, известната просвета, полът и обществените придвижвания, екологията и миграциите.

Програмата се осъществя с финансовото подпомагане на „ Програма за поддръжка на професионални организации в региона на изкуството “ на Национален фонд „ Култура “.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР