Поредна инсталация за компостиране и предварително третиране на битови отпадъци

...
Поредна инсталация за компостиране и предварително третиране на битови отпадъци
Коментари Харесай

В последния момент: Компостиращата инсталация в Дупница беше открита

Поредна апаратура за компостиране и авансово отнасяне на битови боклуци в България, построена благодарение на европейски средства, беше открита – в местността „ Спротива “, в землището на с. Джерман. Тя ще обслужва общините Дупница, Бобов дол и Сапарева баня. Проектът е финансиран по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 – 2020 година “

Договорът за безплатна помощ беше подписан на 18 декември 2018 година с краен период на осъществяване 31 декември т.г. Той е на обща стойност 12.629 млн. лева, а безвъзмездното европейско финансиране е 8.6 милиона лв..

Проектът е открит в последния вероятен миг, в последния ден на снадки период за осъществяване на плановете в границите на програмния интервал 2014 – 2020 година За да не загуби европейско финансиране, преди няколко седмици Община Дупница незабавно гласоподава взимането на безлихвен заем в размер на 4 млн. лева

Двете съоръжения, които ще обслужват общините Дупница, Бобов дол и Сапарева баня, са ситуирани в рамките на Регионалния център за отнасяне на боклуци, включващ и районното хранилище на общините от районното съдружие " Рила еко ".

По плана са построени апаратура за авансово отнасяне на смесените битови боклуци с потенциал 14 342 тона годишно и апаратура за компостиране на зелени или биоразградими боклуци, генерирани на територията на общините с потенциал от 4173 тона годишно.

Новата апаратура ще разкрие и 20 нови работни места – оператори, които да ръководят машините и оборудванията, обслужващ личен състав, изясни кметът на Дупница Първан Дангов пред Economic.bg.

Предстои да бъде завършен и вторият стадий – построяването на самата клетка, където да бъде депониран отпадъкът след преработката от първия стадий. Европейската процедура е да се рециклира отпадъкът от инсталацията (между 10 – 15%) и ще се търси външен оператор за тази активност.

Вторият стадий ще разкрие още нови работни места в региона.

Европейските планове подкрепят общините за решение на значими публично значими проблеми и изсветляват бизнеса, който оперира с тях “, разяснява Дангов.

По думите му общините освен би трябвало да употребяват богатствата на Европейски Съюз като финансов инструмент за решение на публични проблеми, само че и да споделят отговорностите.

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР