Министерство на енергетиката най-после стартира процедурата за набиране на проекти

...
Министерство на енергетиката най-после стартира процедурата за набиране на проекти
Коментари Харесай

Енергийното министерство най-после отвори мярката за големите ВЕИ и батериите

Министерство на енергетиката най-сетне започва процедурата за набиране на планове за ВЕИ мощности и акумулатори за бизнеса. Мярката трябваше да бъде отворена още през ноември предходната година, само че се отлагаше поради изясняването на елементи в нея с Европейската комисия.

Открити са две процедури: за „ Подкрепа на нови мощности за произвеждане на електрическа енергия от възобновими източници и предпазване на електрическа енергия с конфигурирана мощ от 200 kW до 2 MW “ и за „ Подкрепа на нови мощности за произвеждане на електрическа енергия от възобновими източници и предпазване на електрическа енергия с конфигурирана мощ над 200 kW “.

Процедурите са част от Националния проект за възобновяване и резистентност на България, а главните цели са да допринесат за увеличение на каузи на чистата сила в микса на страната. Те ще финансират построяването и консолидираното в електрическата мрежа на 1 425 MW мощности за произвеждане на електрическа сила от възобновими източници, дружно с 350 MW уреди за предпазване на електрическа сила.
ВЕИ от 200 kW до 2 MW
Процедура BG-RRP-4.032 „ Подкрепа на нови мощности за произвеждане на електрическа енергия от възобновими източници и предпазване на електрическа енергия с конфигурирана мощ от 200 kW до 2 MW " е с общ бюджет от 107.6 милиона лв.. Финансирането е планувано за създаване на нови мощности за произвеждане на електрическа сила от слънчева и/или вятърна сила с местни уреди за предпазване (ЛСС), като безвъзмездното финансиране е под формата на капиталова помощ за локалните уреди за предпазване на електрическа сила. Процедурата има за цел построяването на най-малко 200 MW индустриални мощности от Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) в композиция с най-малко 100 MW ЛСС.

Няма най-малък размер на финансиране, а оптималният за предложение за един план за едно дружество е в размер до 35 854 000 лв.. Максималният интензитет на безвъзмездното финансиране е до 50% от допустимите разноски, само че не повече от 1 075 706 лв. (без ДДС) за 1 МW конфигурирана мощ на ЛСС.

За да бъде възможно предлагането за инвестиция следва да бъде за не повече от 1/3 от общата квотата на потенциала за уреди за предпазване по процедурата.

Допустими по процедурата са компании от всички браншове на българската стопанска система, като се изключи такива от селското, горското и рибното стопанство.
ВЕИ над 200 kW
Процедура BG-RRP-4.033 " Подкрепа на нови мощности за произвеждане на електрическа енергия от възобновими източници и предпазване на електрическа енергия с конфигурирана мощ над 200 kW " е с общ бюджет от над 427 млн. лева Предоставянето на средства е ориентирано само към нови мощности за произвеждане на електрическа сила от слънчева и/или вятърна сила с местни уреди за предпазване (ЛСС), като безвъзмездното финансиране е под формата на капиталова помощ за локалните уреди за предпазване на електрическа сила. П

Процедурата има за цел построяването на най-малко 940 MW индустриални мощности от Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) в композиция с най-малко 200 MW ЛСС. Няма най-малък размер на финансиране, а оптималният за предложение за един план за едно дружество е в размер до 58 674 900 лв.. Максималният интензитет на безвъзмездното финансиране за претендента е до 50% от допустимите разноски, само че не повече от 743 215 лв. (без ДДС) за 1 МW конфигурирана мощ на ЛСС. За да бъде възможно предлагането за инвестиция следва бъде за не повече от 1/3 от общата квотата на потенциала за уреди за предпазване по процедурата.

Допустими по процедурата са компании от всички браншове на българската стопанска система, като се изключи такива от селското, горското и рибното стопанство.

Крайният период за подаване на планови оферти е 12.06.2024 година

Изпълнението на инвестицията по тази мярка би трябвало да завърши до 31 март 2026 година

Подаването на планови оферти се прави напълно по електронен път посредством попълване на уеб основан формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра и придружителните документи посредством Информационната система за Механизма (ИСМ) - Информационната система за ръководство и наблюдаване на Структурните принадлежности на Европейски Съюз в България (ИСУН 2020), раздел „ Национален проект за възобновяване и резистентност “, само с потреблението на годен Квалифициран електронен автограф (КЕП), посредством модула „ Е-кандидатстване “.

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР