Над 60 са подадените проекти за саниране по втория етап

...
Над 60 са подадените проекти за саниране по втория етап
Коментари Харесай

МРРБ разработва варианти за подкрепа на 20-процентовото самоучастие в санирането

Над 60 са подадените планове за саниране по втория стадий на програмата, която се финансира с 80-процентов грант по линия на Плана за възобновяване. Това разяснява зам.-регионалният министър Ангелина Бонева пред Economic.bg, която взе присъединяване в първото събитие в границите на европейския план „ Преход на опциите “, провело се в Перник.

Тя е спокойна, че ресурсът в размер на над 282.7 млн. лева ще бъде потърсен макар 20-процентово самоучастие на притежателите на жилища в блоковете. За него Министерство на регионалното развитие създава разнообразни разновидности в помощ на семействата.

Мен ме радва това, че над 60 плана към този момент са подадени за стадий 2. Това демонстрира, че съгласно притежателите бюджетите са реалистични. Вижда се желанието на по-малки кооперации, които не са имали късмет в стадий 1 поради огромните енергийни спестявания, да се включат. “

Зам.-министър Бонева поучава междинни и по-малки здания, при които има реализирано единодушие сред притежателите и няма енергийно оскъдно домакинство, да обмислят самоучастието. По думите ѝ Министерство на регионалното развитие работи интензивно и до юни месец, когато се чака да се подписват договорите, да обезпечи разновидности за 20-процентовото финансиране за семействата, тъй че да не би трябвало парите да са подготвени вкупом още първоначално.

Тези пари да са с някаква опция за нисколихвен или безлихвен заем, обезпечен от страната или европейските фондове, присъединяване на ЕСКО компания, която не изисква парите да се дадат първоначално от притежателя. Също и разновидности за ваучери за най-нуждаещите се, тъй че един притежател на постройка да не спре цялата постройка. Обикновено част от притежателите могат да си разрешат това самоучастие “, разяснява Бонева пред Economic.bg.
Ваучерите за самоучастие за енергийно бедните
Че страната обмисля да подкрепи най-нуждаещите се семейства, които не могат да обезпечат самофинансирането в размер на 20 на 100 за санирането, се разбра още в края на октомври предходната година. През последните седмици стана ясно, че всяко домакинство, което желае да взе участие в стадий 2 на процедурата, ще би трябвало да обезпечи към 5100 лева Сумата обаче ще бъде непостижима за притежатели с по-скромни приходи, а това може да спъне санирането на цялостен блок.

За да създаде мярката за подкрепяне, Министерство на регионалното развитие очакваше да стане ясна дефиницията за енергийно оскъдно домакинство. Това се случи през предходната година. Въпреки това, с цел да стане ясно кои тъкмо семейства могат да получат сходни ваучери за саниране, зам.-министър Бонева споделя, че би трябвало да проработи осведомителната система във връзка с енергийната беднотия.

В момента се работи и се почистват детайлите по действието на сходна осведомителна система. Има особености, в това число като предпазване на персонални данни и така нататък, тъй че това е един сложен развой. Междувременно ние мислим по какъв начин да подпомогнем системата да се задвижи в този нов метод на работа. “

Зам.-министър Бонева споделя, че както хората отделят време и средства за колите си, по този начин би трябвало да отделят и за постройките си, входовете си, жилищата си, персоналната си благосъстоятелност.

„ Така че правото на благосъстоятелност върви ръка за ръка с отговорности – по поддръжката, по следене на качеството, когато се влагат обществени пари. “
Още средства за саниране
Колкото повече покажем, че има интерес за 80-процентното обществено финансиране, в толкоз по-добра преговорна позиция ще бъдем, с цел да защитим пред Европейска комисия и, несъмнено, пред други донори – външни финансови институции, като Световна банка, ИБРД (бел.р. - Международна банка за възобновяване и развитие), Европейска инвестиционна банка “, разяснява Бонева.

Тя добавя, че сме на прага на разширение на един цялостен сегмент, в който министерството чака да се включат и банките. Според зам.-министър Бонева до края на годината и комерсиалните банки ще търсят възможност за даване на положителни финансови условия на жителите във връзка с санирането.

Припомняме, че Декарбонизационният фонд също ще бъде източник на финансиране на още здания, които би трябвало да бъдат актуализирани. Предвидени средства има и по Програма „ Развитие на районите “ в размер на към 409 млн. лева, от които 196 млн. лева са за областите, наранени от декарбонизацията – Стара Загора, Перник и Кюстендил. 63 млн. лева са за ограничения за енергийна успеваемост в десетте най-големи общини, а 150 млн. лева – за всички останали.
„ Минимални разбърквания “ в първия стадий
По думите на Бонева Министерство на регионалното развитие преразглежда документите на здания, за които има подадени тъжби и сигнали по първия стадий на програмата за саниране. Проверяват се още един път точкуването, защото има самостоятелни, редки случаи, при които са позволени механически неточности. Въпреки това Бонева не счита, че ще има декласирани здания, в случай че в действителност няма съществено подозрение за машинация.

Минимални разбърквания са вероятни на този стадий. Много се надявам те да не са в ущърб на никого, а по-скоро да са в името на коректността, прецизността и цялостната бистрота на процеса. Автоматизацията, потреблението на доста машинни данни в действителност ни ревизира и нас като екип, министерството, кметовете, общинските администрации, етажни притежатели, компаниите за енергийните обследвания. “

Предвид жалбите, подписването на контракти с общините най-вероятно ще се забави. Зам.-министърът споделя, че амбициозната цел е да не се изпусне строителният сезон, с цел да стартира санирането.

Ако се стигне до договаряне, към този момент общините ще могат да преминат към публични поръчки и надлежно да се работи през летния сезон, когато е и най-подходящо нормално за подобен вид обекти. “

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР