България и няколко други държави членки са поискали адекватен финансов

...
България и няколко други държави членки са поискали адекватен финансов
Коментари Харесай

България иска „адекватно“ финансиране по кохезионната политика на ЕС

България и няколко други страни членки са поискали „ съответен финансов пакет “ по кохезионната политика на Европейски Съюз от идната многогодишна финансова рамка. Това се е случило на неофициалната среща на Съвета на Европейския съюз по общи въпроси, част „ Кохезионна политика “, която се организира на 5 – 6 февруари 2024 година в Монс, Белгия.

Страната ни е подчертала, че поддръжката от Европейски Съюз за едва развитите райони би трябвало да бъде още по-категорична.

Според информацията, изпратена от пресцентъра на Министерски съвет, е налице необятно единодушие, че кохезионната политика в идващия програмен интервал би трябвало да се концентрира върху зеления и цифровия преходи, битката с климатичните промени и постигането на обществена конвергенция.

Съветът е разискал правилата, по които следва да бъде прилагана кохезионната политика в бъдеще, както и какви спомагателни ограничения за опростено осъществяване биха могли да бъдат взети. Участниците са били единомислещи, че като основни детайли би трябвало да бъдат непокътнати режима на споделено ръководство сред Европейската комисия и страните членки, присъединяване в ръководството на всички равнища – европейско, национално и районно, правилото на партньорство, методът за вложения, основан на потребностите на обособения район и методът „ изпод нагоре “ във вземането на решения.

Отчетена е нуждата от известна еластичност при разходването на средствата от политиката за доближаване, включително във връзка с условието за тематична централизация, което да вземе поради районните особености.

Някои страни членки оферират гъвкавостта да бъде заложена законодателно за по-бърз отговор на нови провокации или рецесии. Други смятат за належащо обвързването на задачите с Европейския учебен срок и упорстват за по-силна връзка на вложенията с промените и постигнатите резултати, както и за съблюдаване на върховенството на закона.

Всички делегации са показали, че са нужни опростени правила за програмиране и осъществяване на вложенията от кохезионната политика. България още веднъж е отбелязала смисъла на набора от уеднаквени правила за хармоничното ръководство на обособените фондове на европейския бюджет със сходни цели. Като други вероятни ограничения за понижаване на административната тежест се обрисуваха правилото на единствения одит, разширеното използване на опростените форми на разноски и нови цифрови решения

Съветът е единомислещ, че Кохезионната политика би трябвало да бъде непокътната като обща европейска политика за взаимност и вложения, като следва главните си цели по Договора за Европейски Съюз за понижаване на разликите сред европейските райони.

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР